Popper Péter: Az Írás. Az Újszövetség

Az Újszövetséghez már számtalan bevezető könyv látott napvilágot, közülük sok magyar nyelven is megjelent. Ezek általában több száz oldalas művek, sűrű teológiai eszmrefuttatásokkal, úgyhogy- tisztelet a kivételnek- nem kíváncaiaágot ébresztenek az Írás és azon belül az Újszövetség iránt, hanem inkább elrettentik attól a kíváncsiakat.
Popper Péter más utat választott. Egy 240 oldalas kis könyvet írt a kereszténység szent könyvéről, mely alapvetően kétféle szövegtípust tartalmaz:
- A legfontosabb tényeket, információkat az egyes könyvekről
- Személyes reflexiókat, gondolattársításokat egyes igehelyekhez.
Előbbivel minden rendben, sőt, mivel az apokrif iratokat is ismerteti, talán a legtöbb keresztény számára még plusz információkat is nyújt. Az egyes könyvek bemutatásánál azonban inkább írói, mintsem népszerűsítő törekvéseket érzek. Nem tudom, miért kell indiai-görög jógairányzatokat ily részletesen ismertetni- ne feledjük. Popper Pétert mindig is izgatta a különböző kultúrák, vallások egymásrahatása. Valahogy azt érzem, Popper Péter nem a Biblia igazságát , nem Jézus kijelentéseit keresi, hanem az igazságok kapcsolatát. Ő inkább összehasonlító vallástörténész, semmint zsidó vagy keresztény teológus.  Ettől eltekintve az Újszövetségről szóló könyvet ajánlani tudjuk mindazoknak, akik a Magyarországon eddig elterjedt szempontrendszerek mellé újakat is keresnek. De vigyázat: teológia karokon való vizsgákra ez a könyv nem készít fel. Oda más kell. Talán több, talán kevesebb.

Saxum, 2004.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása