Erle Stanley Gardner:Az álmos moszkitó esete

 Erle Stanley Gardner, a Perry Mason- történetek kitalálója,ezúttal valami különlegeset alkotott. Összekapcsolta a klasszikus krimit a westernnel. Az eredmény egy kiváló könyv, Az álmos moszkitó esete. Azonban ez a " kiváló" jelző annak köszönhető, hogy Gardner írói tehetsége túlnőtt saját választott témáján.. Sem E.S. Gardner, sem az amerikai krimi esetében nem ez a fajta kollázs-technika bizonyult előremutatónak. Ennek ellenére Az álmos moszkitó esete jó könyv. Ebben a miniatűr könyvajánlóban rövid spoilert közlök a könyvről, hogy ezzel próbáljam meg felkelteni az érdeklődést. 

A fiktív történet valamikor az 1930-as években játszódik, Kaliforniában.Perry Mason éppen leveleket ( három hónap felgyűlt anyagát) válogatja irodájában, amikor két ügyfél érkezik. Az egyik úgy néz ki, mint egy bankár, a másik úgy néz ki, mint egy lepusztult, alkoholista aranyásó, kicsit 19.századi figura. Mason mindenképpen beszélni akar ezzel a különc alakkal, a bankár nem érdekli. Salty- mert így mutatkozik be a fickó- csakugyan kaliforniai aranyásóként kezdte pályafutását, de idősebb korára áttért a bányakoncessziók adás-vételére. Megváltozott, megnősült, és házat vett magának. Salty Bowers és társa, a nem kevésbé különc Banning Clarke azonban továbbra is őrzik régi létformájukat:nem költöztek be a házba, hanem a kertben laknak, egy sátorban, és szabad tűzön főznek. Csakhogy az idő felettük sem múlt el nyomtalanul. Saltynak szívrohama volt, ezért egy spciális szakácsnő, bizonyos Nell Sims vigyáz rá, próbálja őt rábeszélni a diétás étkezésre.Van egy ápolónő is a házban, no meg néhány családtag. Nagyon különös az egész:a ház lakói próbálnak az amerikai polgári létformában élni, úgy, ahogy a 20.században illik, a két öregúr a kertben pedig az 1840-esé vektől kibontakozó kaliforniai aranyláz hőseinek életét folytatja, mintha nem is létezne civilizáció. Ugyanakkor a két egykori aranyádó nagyon is jól mozog az üzleti világban. Pereskednek egy részvénytársasággal, kérik Perry Masont, hogy képviselje őket. 

És hogy veszítse el a pert. 
Mason még soha nem csinált ilyet, alapvetően etikátlannak tartja az efféle ügyvédi hozzállást,de annyira megigézi a különleges, 19.századi légkör, hogy- látszatra legalábbis- elvállalja a feladatot. Ugyankkor kemény bűntényekhez szokott nyomozóösztöne arra gyanakszik, hogy valami ronda dolog rejlik a háttérben.
Az ápolónő egy éjszaka furcsa hangot hall szobájában. Olyan, mintha valami moszkitó vagy darázs zümmögne a sötétben.Megpróbálja lecsapni, de nem sikerül. Aztán következő éjszaka is hallja ezt a hangot. Már éppen kézbe venné a légycsapót, amikor hangos kiáltozásokra felébred az egész ház. Hányástól, hasi görcsöktől fetreng az ágyban az üzlettársnak bevett sógor, valamint édesanyja. Az ápolónő alaposan kikérdezi a betegeket, akiknek izomgörcseik is vannak. Gyakorlott eégszségügyi dolgozóként a nővér azonosítja az arzénmérgezés tüneteit. Nem sokkal később idegen hatol be a birtokra,Salty kétszer rálő, de nem talál, az ismeretlen pedig elmenekül.
Perry Mason  pedig tudja, hogy valami nagyon gonosz dolog keződött el...

Nem ez a legjobb Perry Mason-történet, ugyanakkor izgalmas, különleges, mi itt, Európában, kevés ilyen krimit olvasunk. Éppen ezért ajánljuk Az álmos moszkitó esetét mindenkinek, aki szereti a jó kis adrenalin-löketes olvasmányokat.

Magvető Könyvkiadó, Albatrosz sorozat. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása