Daniel Whiteson-Jorge Cham:Halványlila gőzünk sincs

 A könyv alcíme:Tutikalauz az ismeretlen univerzumhoz. 
Napjainkban viharos gyorsasággal, mondhatni: napról napra, fejlődnek a természettudományok. mégis, még mindig rengeteg olyan kérdés van, melyről a tudósoknak fogalmuk sincs, azaz:halványlila gőzük sincs. Daniel Whiteson és Jorge Chan humoros formában bevezetnek bennünket a fizika kozmikus és parányi világába, elmondják, hol tart a tudomány, meg azt is elmondják, amit még nem tud a tudomány, s utóbbi nem kevés. Nagyobb gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlható ez a kitűnő könyv- utóbbiak meg fognak lepődni, mert teljesen mást " tanít" nekünk a szerzőpáros, mint amit annak idején fizikaórákon próbáltak belénk nevelni. 

Mi annak idején úgy tanultuk, hogy az atom elektronokból, protonokból és neutronokból épül fel. Nos, a kutatók ezen kívül még találtak 12+6 részecskét! Ezek annyira kicsik, és annyira rövid ideig léteznek, hogy többségükről azt sem tudjuk, mire való. A könyvből megtudjuk, mi az, amit a tudósok eddig a müonról, a bozonról és társaikról megtudtak.Meglepő, de igaz, hogy kvarkok segítségével akár mi magunk is létrehozunk bármilyen atomot. Az sem volt annak idején, diákkorunkban, magától értetődő, hogy az univerzum 68 százaléka sötét energia, 27 százaléka sötét anyag, 5 százaléka pedig minden amit ismerünk! Tehát minden kísérleti és elméleti  tudományunk erre az 5 százalékra vonatkozik. Semmit nem tanultunk a sötét anyagról, nem tudtuk, hogy olyan erőről van szó, amely körbefog bennünket és ráadásul tömege van! Nem tudtuk, hogy a gravitációs erő az elektromágneses erőhöz képest nagyon gyenge-a természettudósok a mai napig nem értik, mi ezen gyengeség oka. 
Azzal már tisztában voltunk, hogy az univerzum tágul. Csakhogy van egy probléma: az emberiség látótávolsága az egyre precízebb távcsövek által folyton nő, nagyobb mértékben és távolság-periódusban, mint a fénysebesség. Ezek szerint hamarosan el kellene látnunk az univerzum széléig. Csakhogy nem ez a helyzet, messze nem látjuk még a végét. A tér- mutatnak rá nagyon okosan a Szerzők- nem háttér, melynek előterében a színházi előadás zajlik, hanem maga is előadás, maga is fizikai entitás. Olvashatunk a téridő Einstein-féle koncepciójáról, a tér tulajdonságairól: hogy tud elhajolni, tud fodrozódni, az idő is fizikai produktum, nem valamiféle elvont fogalom- mi tagadás, hagyományos iskolai fizikai gondolkodásunknak kell kicsit emészteni ezeket az információkat. De örömteli szellemi munka ez, köszönhetően Whiteson és Cham rendkívül kellemes, humoros stílusának, valamint a rengeteg, szintén vicces magyarázó ábrának. Mint könyvükből kiderül, az ősrobbanás-elméletet is túl egyszerűnek gondoltuk korábban. A fizikusok és kozmológusok mai ismereteink alapján már egészen biztosan kizárják, hogy valami ismert és kézzelfogható anyag szóródott szét néhány pillanat alatt az Univerzumban ( az is kérdés, hogy hol, hiszen nem volt még tér, ami, mint láttuk szintén fizikai valóság).  Inkább azt mondják a mai szakemberek, hogy az a valami, amiből az ősrobbanás kiindult, egy kvantumszemcse volt. Aminek viszint nincs térbeli kiterjedése- tehát akkor hogyan jött létre a tér? Kérdések és kérdések- de pontosan az a gyönyörűség a természettudományokban, hogy ami ma csak kérdés, ráadásul őrült kérdés, az holnapra válaszokkal teli valóság. 

Ajánljuk ezt a könyvet minden, a tudomány iránt érdeklődő embernek. Különösen figyelmébe ajánlom tizenéveseknek, akik még kíváncsiak mindenre. Számukra remek ajándék lehet, akár karácsonyra, születésnapra is.

 Európa Könyvkiadó, fordította Kovács József, Budapest,2017.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása