Grendel Lajos:Összegyűjtött elbeszélések

 Grendel Lajos (1948-2018) a 20-21.századi magyar irodalom kimagasló képviselője volt.A hajdanvolt Csehszlovákiában illetve, a rendszerváltás után,Szlovákiában élt, az ottani magyar kisebbség mindennapjai is megjelennek novelláiban, regényeiben. Összegyűjtött elbeszélések című posztumusz könyve több, mint négy évtized rövidprózai teljesítményét foglalja magában, éppen ezért nagyon nehéz egyetlen stílusba besorolni, egyetlen " dobozba" belehelyezni a kötetben olvasható, kitűnő műveket. Ezen könyvajánló nem is vállalkozik erre. Inkább a könyvismertetésnek azon formáját választottam, hogy kiemeltem ebből a rendkívül tarka, mégis egységesnek, üdének ható termésből néhány darabot, ezekről szeretnék néhány méltatlanul rövid megjegyzést írni. 

Tantörténet.Tizenhárom éves, elemi iskolás diákok közegében zajlik a cselekmény. Új fiú érkezik az osztályba, Sipos, akiről kiderül, hogy családjával Amerikából tért haza. Vállig érő zsíros hajjal jár suliba, amit az 1960-as évek Csehszlovákiájában nem igazán tolerálnak. Egy ízben az igazgató hivatja Sipost. Erőszakkal leborotválják a haját, úgy, hogy a maradék szándékosan csúnya maradjon. Sipos öntörvényű, s ez tetszik a lányoknak. Ez viszont az osztály többi fiútagjának nem annyira tetszik. Az elbeszélés a többség-kisebbség örök összeütközéséről szól, Az átlagostól eltérő emberek ehezen találják meg a közösséget, sokszor nm is érdekli őket, a közösség viszont nehezen tud mit kezdeni az átlagostól eltérő emberekkel. 

Samuka. Ez az elbeszélés a középiskolai kollégiumok világába vezet bennünket. Kísérleti pedagógia működik az intézményben: a negyedikesek nevelik az elsősöket. El lehet képzelni...Szerző-narrátor viszonylag jó szobába kerül, itt nem csesztetik őket folyton a nagyobb fiúk. Samuka egy rendkívül elveszettnek tűnő elsős, akin eleinte mindenki csak gúnyolódik. Hanem egyszer nagy hőstettet visz végbe:átmászik a leánykoleszba, ráadásul onnan csak reggel sétál ki, tehát az egész éjszakát valakivel tölti. A többi elsőst a sárga irigység kerülgeti. Igazából ez a Grendel-novellla is ugyanarról szól, mint az előzőleg ismertetett:egy kérdést tesz fel. Aki kicsit más, mint a többi, az hogyan illeszkedik be a közösségbe, hogyan fogadja őt a többség? A Samuka erre a kérdésre pozitív választ ad.

Kövületek. Ez voltaképpen három történet, de egyvalami közös bennük. Az első történetben a középkorú főhős nehezen boldogul idős szüleivel, apuka már időnként eléggé demens magatartást tanúsít, pl. összetöri a kertitörpét, stb. A család, hogy ne legyen kitéve a világ gúnyolódásának, inkább bezárkózik. A második történetben a nacionalizmus kérdése kerül elő- hangsúlyozzuk, hogy Grendel Lajos mindig is kiállt a nemzetek közötti megbékélés mellett. A harmadik történetben egy különc mérnök gyerekcsapatot toboroz, akikkel együtt ölik a verebeket. Ennek megértéshez tudni, kell, hogy az 1960-as években szabályos médiakampány indult a verebek ellen:e kismadarak túlszaporodását tették feleőssé a rossz termésért, mondván:megeszik a magokat. Az emberek egy része pedig elkezdte irtani a verebeket. 
hogy mi köti össze a három történetet, szerintem az, hogy mindháromban szerepelnek gyerekek, olyan gyerekek, olyan gyerekek, akiket szüleik különböző célok érdekében manipulálnak. Mindhárom történetben erőteljesen jelen van a történelem. 

Nászút.Az elbeszélés voltaképpen tiltakozás a kommunizmus által üldözött értelmiség sorsa és helyzete ellen- persze, becsomagolva egy történetbe, hogy a kor cenzorai ne találjanak benne kivetnivalót. Egy történésznek készülő fiatalember házasodni készül, és eljön az ünnepélyes pillanat, amikor is a lány bemutatja őt szüleinek. Mint kiderül, a lány apja szintén történész, akit- részben politikai részben szakmai féltékenység folytán- elmozdítottak az egyetemről Az öregúr éppen élete főművét írja. Csakhogy- és itt nem mesélem tovább a történetet. 

Ajánljuk Grendel Lajos:Összegyűjtött elbesélések című könyvét a magyar irodalom minden kedvelőjének, szóval mindenkinek, aki szereti az igényes könyveket. 

MMA Kiadó,Budapest, 2023.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása