Paul Kanut Schäfer:Halott vagy, angyalom

 Paul Kanut Schäfer német író ( 1922-2016) a szórakoztató bestseller-műfajok szinte mindegyikében jártas volt. Halott vagy, angyalom című könyve magában foglalja a kísértethistória, a klasszikus krimi, és a kalandregény stílusjegyeit, ráadásul megjelennek benne a posztmodernre jellemző írói technikkák,tendenciák is. Szokásunk szerint egy rövid spoilerrel szeretnék kedvet és hangulatot teremteni ehhez a nagyon érdekes könyvhöz. 

A fiktív cselekmény helyszíne egy angliai falu, bizonyos Auburn, mely nem tartozik az iparosítás nagy nyertesei közé, megmaradt mezőgazdasági- és egyben igen szegény- településnek. Idő: a 19.század vége. A Cashman család a környék leggazdagabb vállalkozó családja, apuka, az eső generációs milliomos kissé faragatlan ficckó, de azért rendes embernek tartják. Vasútépítéssel, bányászattal foglalkoznak cégei, igencsak eredményesen. Cashmannak van egy lánya, Emilie, aki- legalábbis apuka szemében- óriási hibát követ el:beleszeret egy nevenincs költőbe, Sidney Keirbe. Cashman papa azt a feltételt szabja Sidney számára, hogy ha ír olyan verset, mellyel legalább 25 fontot keres, akkor áldását aja a házasságra, Addig, amíg ez be nem következik,látni sem akarja az ifjú párt.25 font akkoriban óriási pénz, nemhogy gy versért, de még regényért is ritkán fizettek ennyit.A dolog tehát esélytelennek tűnik.
A koldusszegény pár Auburnben telepedik le. A település egyetlen vonzereje az úgynevezett Viola-legenda. Viola egy középkori parasztlány volt, aki beállt szerzetesnek, akik priorrá választották. Amikor azonban kiderült, hogy Viola valójában nő, a szerzetesek agyonverték. Ez a középkori legenda átokként nehezedeik a falura, az egész települést valami furcsa, borongós hangulat járja át. Egy napon Viola öngyilkos lesz, állítólag azért, mert férjének elfogyott az ihlete, és szenvedésével akarta jobb költővé tenni Sidneyt. Akadnak a faluban, akik ezt a furcsa történetet nem hiszik el, pl. Tatham tiszteletes, aki a falu legggyakorlatiasab gondolkodású emberének tűnik, igencsak kétségét fejezi ki. A vizsgálatot vezető Maule felügyelő ( aki a megrögzött kétekedést, a tőlzott racionalitást képviseli a könyvben) egyenesen kimondja, hogy Sidneyt gyilkossággal gyanúsítja. Mindezek tetejében Viola középkori sírjánál megtalálják Emilie ruhájának egy darabját. Maule szerint ez túlzottan melodramatikus. 
Sidney, a megözvegyült költő, a kocsmában keres vigaszt. Az angol kocsmák egyben fogadók is, úgyhogy mindig akad jó társaság. A fiatalember egyre furcsábban viselkedik: azt mondogatja, hogy halott feleségének szelleme látogatja őt. A faluban egyre többen úgy vélik, Sidney belebolondult a gyászba. Aztán egy szép napon a költő is öngyilkos lesz. Búcsúlevelében leírja, hogy követni akarja az ő drága Emilie-jét a halálba. Maule felügyelőnek ez már sok:elkezd utánanézni annak, hogy ki örökli az elképsztően nagy Cashman- vagyont...
És itt a posztmodern vonal: Bob, a helyi újság fiatal riportere, meggyőződéssel vallja, hogy Emilie él. Ír egy regényszerű, amolyan tárcanovella-sorozatot fiktív elemekből, mely a fiatal lány kalandjait írja le, attól a pillanattól kezdve, hogy egy arra sétáló ifjú pár megtalálja őt a csatorna partján. Schäfer bevezet bennünket a kalandregény-írás nem is olyan könnyen megoldható rejtelmeibe.

Ajánljuk Paul Kanut Schäfer: Halott vagy, angyalom című könyvét a különleges bűnügyi regények szerelmeseinek. Nagyon fogják élvezni, igazi, napjainkan szokatlan csemege. Hagyományos is internetes antikváriumokban még elérhető. 

Európa Könyvkiadó, 1978.Fekete Könyvek sorozat.Fordította Simon László

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása