Majtényi László:Romok ormán

 Majtényi lászló könyvének alcíme:Magyarország legújabb történetei
Majtényi László, korábbi adatvédelmi biztos (1995-2001) és köztársasági elnökjelölt, Romok ormán című könyvében összegyűjtötte orábbi rovidprózai írásait, esszéit, melyek az 1970-es évektől a 2010-es évekig tartó hosszú időszakban keletkeztek. A legkülönbözőbb témájú írások között található jogi levezetés, irodalomtörténeti tárgyú munka, megemlékezés, és még sok minden más. Az alábbi könyvajánlóban arról írok, mi is köti össze ezeket a meglepően tág műfaji és stilisztikai skálán mozó írásokat. 

Már a könyv címe is igen kifejező:Romok ormán.Értelmezésem szerint a romok a mai Magyarországot jelképezik, az " ormok" pedig azokat a politikai erőket, melyek ebből a romhalmazból kiemelkednek, korántsem feltétlenül megszépítve azt. 
Majtényi koncepciója szerint a rendszerváltás Magyarországán megindult egy pozitív, a demokratizálás és piacgazdaság kiépülése irányába ható folyamatrendszer, mely ugyan távoról sem volt hibátlan, de elért bizonyos eredményeket, pl. 
- alkotmányos demokrácia és ehhez köthető politikai intézményrendszer kiépítése
- a magánszektor bevezetése a gazdasági rendszerbe, piacgazdasági rendszer kialakítása ( számtalan kisebb-nagyobb buktatóval)
- rendkívül változatos, minden igényt kielégítő médiapiac kialakulása
- Magyarország érdekét szolgáló külpolitika, az EU-hoz csatlakozás, uniós források bevonása a gazdaság és a társadalom fejlesztésébe.
Szerző szerint ezek az eredmények 2010 után veszélybe kerültek, mert a kormány
- lebontotta az alkotmányosság demokratikus intézményrendszerének jelentős részét, új struktúrákat alakított ki, melyek azonban demokratikus deficittől szenvednek
- nem veszi figyelembe a társadalom véleményét, a civil szervezetekre erős gyanakvással, sőt, ellenségsen tekint
- a korábbi médiaszabadságot korlátozza
- nemlétező ellenségkepeket mutat fel a magyar társadalomnak, ezekre fogja az ország minden baját, miközben saját szerepét felnagyítja, érdemetelenül nagy szerepet és tekintélyt tulajdonít önmagának. 
Szóval, ez az alapkoncepció, e köré rendeződnek a kötetben megjelent írások. Persze, fel kell tegyük a kérdést: egyetértünk-e Majtényi László nézeteivel, avagy sem. Csakhogy bármilyen véleménnyilvánítással a politika mezejére tévednénk, a " romok ormán" feszítő emberek tevékenységéről mondanánk véleményt, ez pedig távol áll ettől a blogtól. Úgyhogy csak annyit tudunk tanácsolni, hogy akit érdekel a könyv ,az olvassa el. 

Ugyankkor megjegyeznénk, hogy nemcsak társadalmi-politikai témájú írásokat találhatunk Majtényi könyvében. Szerző érdeklődése sokoldalú, érinti például az irodalomtörténetet. Nagyon tetszik, amit és ahogy a századelő nagy osztrák írójáról, Robert Musilról ( vagy -ről a megfelelő rag?) és az őnagy művéről, A tulajdonságok nélküli emberről, ír. Bizony, nagyon aktuális ez a meglehetősen terjedemes könyv még a 20.század harmadik évtizedében is. Nagyon szívhezszóló a Furmann Imréről megemlékező nekrológ, kivánom, hogy mindenkinek ilyen nekrológ jusson halála után. 
A könyv elolvasása után Majtényi Lászlóban egy sokoldalú érdeklődésű, kreatív, erkölcsös embert ismerhetünk meg. Jólesik ez a 2020-as években. Ajánljom a Romok ormán című könyvet minden, közélet iránt érdeklődő ember számára.

Magvető, Budapest,2014. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása