Michael Connelly:Rézverdikt

 Michael Connelly (1956- ) az egyik legjelentősebb kortárs amerikai krimiíró. Bűnügyi regényei realisták, a fiktív eseményekről úgy érezzük, akár a tényszerű valóságban is megtörténhettek volna. Nagyon ötletes, furfangos cselekményvezetésű könyvei remek szórakozást nyújtanak minden krimirajongónak. Rézvedikt című könyvének címe kis magyarázatra szorul:a verdikt valamilyen igazságot, ítéletet jelent. Rézből való verdikt az pedig fegyverrel történő ítélet. Tehát arról szól a könyv, hogy valaki nem a jog eszközeivel tesz ígazságot. Az alábbi rövid könyvajánlóban felvillantunk néhányat a fontosabb cselekménymozzanatokból- azaz: spoilerezünk egy kicsit- ezzel próbálván kedvet faragni az olvasáshoz. 

A fiktív cselekmény az 1990-es években játszódik. Ez az az időszak, amikor már mindenkinek van laptopja, de a szélessávú internet még nem mindenhol elérhető. A színhely: Los Angeles.Jerry Vincent ügyvéd azon a hétfői napon sokáig dolgozik. Miután végzett, lemegy a garázsba. Beszáll a kocsiba, meglát egy ismerős alakot közeledni. Leereszti az ablakot, mire a kedves ismerős fejbelövi. Vincent ügyeit Mickey Haller ügyvéd örökli- ő és Jerry már kölyökkoruk óta ismerik egymást. Mickey mindenképpen igyekszik elérni, hogy a rendőrség ne foglalhassa le a meggyilkolt Vincent aktáit. Csakhogy nem mással, mint Hieronymus ( ahogyan mindenki szólítja, Harry) Bosch nyomozóval akad össze, aki éppúgy ismeri a dörgést, mint az ügyvéd. Mire Keller megérkezne Vincent irodájába, már ott is vannak a nyomozók. Bosch és Keller valahogy szimpatikusak egymásnak. Bosch figyelmezteti az ügyvédet, hogy elképzelhető, hogy éppen egy korábbi ügyfele ölte meg Jerryt, úgyhogy vigyázzon. Mickey Keller ezen alaposan elgondolkodik, és elhatározza: segít Bosch nyomozónak, ugyanakkor nem sértheti meg ügyfele jogait. A kisebb- csip-csup ügyeket Mickey hamar lerendezi, az egyik vádlottat felveszi sofőrnek...Az ügyek között azonban akad egy igazán nagy súlyú: egy Elliott nevű filmproducert azzal vádolnak, hogy nyaralójukban megölte feleségét és annak szeretőjét, mivel az aszony válni akart. Mickey mindenképpen folytatni akarja az ügyet, mivel ez lehetne neki az igazi szakmai visszatérés- merthogy hősünk korábban fájdalomcsillapító-függőség miatt átmenetileg felfüggesztette praxisát. Elliott természetesen azt vallja, hogy semmi köze a gyilkosságokhoz, Mickey szerint valóban akad a jegyzőkönyvnek egy-két érdekes pontja. Csakhogy Elliott meglehetősen unszimpatikus szeméyiség. Nem rokonszenves az esküdtszéknek. 
Amikor Mickey Keller felesége átnézi a számlákat, meglepő dolgokra bukkan:százezer dollár hiányzik Vincent számlájáról. Az ügyvéd érzi, hogy mindez az Elliott-üggyel van kapcsolatban. Egy nem éppen jó hangulató ebéd alkalmával Elliott elmondja az ügyvédnek, hogy megvesztegettek egy esküdtet, aki nem mellékesen kommunikációs szakmber, nagy gyakorlata van mások meggyőzésében. 
Aztán újabb meglepetés:kiderül, hogy van egy ügy, amit Vincent sehol sem tüntetett fel. Egy férfit kidobott a felesége, erre csalódottságában lövöldözni kezdett. A nyomozók több órai tárgyalás után ártalmatlanná tették. Az amúgy rokonszenves fickó hangokat hall és kényszerképzetei vannak, bírói úton kilencvennapos pszichiátriai vizsgálatra küldik. A szakvélemény meglehetősen ellentmondásos. Mint kiderült, Vincentnek volt egy ötlete...És itt végződik a spoiler. 

Realizmusa, izgalmas cselekményvezetése, remek karakterábrázolása miatt a Rézverdikt című könyvet minden krimirajongó számára csak ajánlani tudom. Magyar nyelven megjelent a Reader's Digest Válogatott Könyvek sorozatban. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása