Ewa Lach:A Láthatatlan Expressz

 Ewa Lach lengyel írónő a 20.századi irodalom egyik csodagyereke. 13 évesen írta első regényét, mely 1961-ben jelent meg! A Láthatatlan Expressz című elbeszélésgyűjtemény mind tematikájában, mind formájában különleges. Felnőttekről ír- gyermekszemmel. Azt örökíti meg, ahogy a gyermekek a felnőttek világát látják, próbálnak benne eligazodni, próbálják túlélni azokat a traumákat, melyeket a felnőttek okoznak. Az alábbi könyvajánlóban néhány- nem éppen vidám hangvételű elbeszélést ajánlanék ebből a nagyszerű könyvből. Az elbeszélések az 1945 utáni Lengyelországban játszódnak. 

A Láthatatlan Expressz, azaz a címadó mű főhőse Fajankó, aki amolyan falu bolondja, s nincs, aki gondoskodjon róla, elárvult a háborúban. Olykor-olykor megszánja egy falusi asszony, s enni ad neki, de Fajankó valahogy mindig csinál valami butaságot, így aztán mindenhonnan kirúgják. Időnként a vasúti őr megengedi neki, hogy üdvözölje a vasárnapi vonatot, mely az áhított nagyváros, Varsó felé megy. Egyszer Fajankó véletlenül a sínek közé áll. A vonat már nem tud fékezni, a fiú pedig, élete utolsó pillanataiban, valóban szeme előtt látja a Láthatatlan Expresszt. 

Dosia. Az elbeszélés egy családi válság kellős közepébe vezet el bennünket. A szülők éppen válnak, a gyereket pedig elviszik a nagyihoz. Aki nagyon szomorú, de igyekszik ezt nem mutatni a kislány előtt. Dosia teljesen bepánikol, azt hiszi, szülei végleg elhagyták. Megpróbál beilleszekdni a falusi gyerekek közé, de nem sikerül neki. Egyszer aztán meglátja apát, amint a nagyi háza előtt áll a kocsijával...

Százszor kell kopogni. Egy kislány az osztályban kilóg a többi közül. Nem figyel arra, amit a tanár mond neki, nem hajtja végre a feladatokat. A tanárnéni türelmes vele, de egyre többször kell rákiabáljon a gyerekre. Egy nap aztán helyettesítő tanár érkezik az osztályba. Fiatal, jól képzett, de eléggé tudálékos. Rájön, hogy a kislány azért nem engedelmeskedik a tanári utasításoknak, mert süket. Egyszerűen nem hallja, amit mondanak neki. De hogyan süketült meg? Hátborzongató történet bontakozik ki. A novella nemcsak a korabeli családi viszonyokba nyújt betekintést, hanem éles kritikája a korabeli lengyel iskolarendszernek is. 

Ma éppen szombat van. Hátborzongató, már-már thrillerszerű novella, csak erős idegzetűeknek ajánlott. Amikor már nagyobbak a gyerekek, a szülők szombatonként elmentek moziba, színházba,koncertre. Ezzel nincs is semmi baj, csak éppen a bemutatott családban még csak az egyik gyerek, Julek, a nagy. A szülők azt gondolják, hogy amíg ők odavannak, Julek vigyáz a kisöccsére. Csakhogy a fiúnak jobban tetszik a barátjánál lenni. A kissrác pedig egyedül marad, és fél a sötétben. Ez lesz a tragédia forrása. A novella szerintem az 1945 utáni novellatermés TOP 10 szegmensében van. 

Ajánljuk Ewa Lach könyvét mindenkinek, aki szereti a veretes, jó irodalmat, aki nem riad vissza attól, hogy krimiszerű elemeket talál a művekben, illetve azoknak a felnőtteknek, akik szeretik a jó ifjúsági irodalmat- ez nem az, ez annak tükre. A Láthathatatlan Expressz egyszerűen zseniális könyv, kár, hogy kevés kritikai figyelmet kapott. Magyarországon a könyv a Modern Könyvtár sorozatban jelent meg. 

Európa Könyvkiadó, 1975. Fordította Simándi Klára. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása