Sara Blædel:Sziklasír

 Sara Blædel dán író, újságíró, hazájában ötször választották meg a legnépszerűbb írónak- ez Dániában nem kis dicsőség, ugyanis roppant erős a mezőny, a bestseller-műfajokban legalábbis. Sziklasír című könyve a skandináv krimi műfajának kitűnő alkotása. Nagyon rejtélyes, nagyon mai, s kicsit talán kevésbé borongós, kevésbé depresszív, mint azt az újabb idők bűnügyi regényeitől megszoktuk. Élénkebb, elevenebb, s ez csak javára válik a könyvnek. Szokás szerint, az alábbi könyvajánlóban egy rövid spoilert közlök a műről, természetesen figyelembe véve azt, hogy krimiről van szó, tehát messze nem árulok el mindent. Szóval, olvassák el ezt a rövid spoilert, aztán pedig keressék a könyvet a könyvesboltokban, könyvtárakban, antikváiumokban! 

A cselekmény két szálon, két idősíkban játszódik. Természetesen a végén kiderül, hogy a két idősík nagyon is kapcsolódik egymáshoz. 
1995. A kisváros általános iskolájának felős tagozata osztálykirándulásra megy Dánia egyik legkeletibb pontjára, Bornholm szigetére. Persze, a tanárok azt gondolják, hogy a diákok a természeti szépségekben gyönyörködnek majd, de négy lány másként gondolja. Őket inkább a helyi fiúk érdeklik. Éjszaka Trine, Susan, Nina és Pia kiszöknek a turistaszállóból, hogy néhány helyi menő sráccal találkozzanak. Azt nem tudják, hogy ezek a fiatalemberek már jóbéhányszor összeütközésbe kerültek a törvénnyel: gyorshajtás, kisebb betörések vannak a rovásukon. A buli kicsit keményre sikerül, Susan annyira illetlenül viselkedik, hogy a másik három lány megbeszéli, hogy kiközösítik.Másnap a srácok várják a lányokat, de azok nem jönnek el. Ráadásul óriási botrány tör ki, mert Susan egyszerűen eltűnik. Eléggé balhés lány, nevelőszülőről nevelőszülőre adogatták, a tánrok bármit el tudnak képzelni róla. A rendőrség is azt tartja legvalószínűbbnek, hogy - immár sokadjára- elszökött. Egy osztálytárs, Mona, azonban azt állítja, hogy a három lány hazudik, nem úgy történnek az események, ahogy ők mondják. De Monának senki sem hisz, mivel kissé " zizis": szellemeket lát, halottakkal beszélget, teljesen okkult világban él, ezért sem a tanárok, sem a rendőrség nem tartja őt szavahihetőnek. Kiderül, hogy a fiúk azért nem találkoztak a lányokkal, mert aznap este autóbalesetük volt: kiraboltak egy villát, aztán hazafelé fejreálltak a kocsival. A rendőrség azt feltételezi, hogy mégiscsak ők tettek valamit Susannal. De erre semmiféle bizonyítékot nem találnak. Az ügy szépen feledésbe merül. 
Napjainkban.Louise Rick nyomozónő éppen hathónapos szabadságát tölti Thaiföldön, amikor telefonhoz hívják. Öccse, Mikkel, öngyilkosságot kísérelt meg. Ráadásul Mikkel felesége hirtelen eltűnt, s a rendőrség gyilkossággal gyanúsítja a srácot. Louise nem nyomozhat az ügyben, de mindent megtesz azért, hogy öccsét megvédje.
Egy kutyasétáltató holttestet talál a Bornholm szigetén fekvő barlangok egyikében. Kiderül, hogy Susan holtteste az. Az igazságügyi orvosszakértő nem teljesen biztos abban, hogy bűncselekmény történt. Lehet baleset is:a barlang nyyílását ugyanis egy nagy fa zárta el, Susan bemenekülhetett a barlangba, amely végső börtönévé lett. De mit keresett ott egyedül?
A helyi lap szerkesztőségében Camilla kapja a Susan -ügyet. Mindenkivel beszél, aki ismerhette a lányt. Triné vel is akar beszélni, de ő, ugyebár eltűnt, Camilla rájön, hogy valami rettenetes dolog folyik itt. Mona ad neki egy fényképet az általános iskolai osztályról, négy fejet bekarikáz.  Azokét, akik kiszöktek a kiránduláson. Pia öngyilkos lesz, Trine eltűnik,aztán Ninának is nyoma vész. 
Spoiler vége.

Ajánlom Sara Blædel:Sziklasír című bűnügyi regényét a műfaj minden rajongója számára. Fordulatos, izgalmas köny, nem lehet letenni. 

Centrál Kiadói Csoport,2022.Fordította Sulyok Viktória

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása