Stanislaw Lem:A Legyőzhetetlen

 A lengyel Stanislaw Lem a modern sci-fi irodalom egyik legnagyobb alakja, könyveit több tízmillió példányban olvasták világszerte. Regényeiben, elbeszéléseiben a történetmesélést sikeresen ötvözte a filozofikus gondolatokkal. A Legyőzhetetlen című regénye olya jelensége hívja fel a figyelmet, melyre az emberi gondolkodás "reális szférája", azaz a műszaki és természettudományok művelői, csak az utóbbi években figyeltek fel és kezdtek ezzel foglalkozni. Hogy mi ez, az ki og derülni az alábbi rövid spoilerből.Lem könyveit mamár inkább csak könyvtárakban, antikváriumokban találhatjuk meg, jó lenne, egy jó fordításon alapuló összkiadás. Jöjjön tehát a spoiler!

Valamikor a 23.században- mindenesetre az emberiség régi álma, a bolygóközi űrutazas már lehetséges- a Kondor nevű űrhajó elindult, hogy gelderítse a Regis III-nevű bolygót. Le is szálltak, és megkezdték az ilyenkor szokáksos munkálatokat. Ám egyszer csak minden kapcsolat megszakadt velük. Az irányítás utánaküldi a Legyőzhetetlen nevű űrhajót, derítse fel, mi történt a Kondorral, s igyekezzen minél több információt küldeni a titokzatos bolygóról. A Legyőzhetetlen útnak indul s hetven földi év után- ezalatt a legénységet hibernált állapotban tartják, márcsak azért is, hogy ne öregedjenek- megérkezik a bolygóra. A leszállásnál nem adódik semmi probléma, ám azt azonnal látják, hogy nem Föld-típusú égitestről van szó.Csak egy példa:a bolygót övező légkört négy százalék metán és tizenhat százalék oxigén alkotja, ennek földi körülmények között már régen fel kellett volna robbannia. Számtalan, eddig soha nem látott dolgot tapasztalnak az űrhajósok (kapitányukat asztrogátor-nak nevezik). Látnak egy fekete épület-szerűségekből álló objektumot, először azt hiszik róla, hogy város, de nem lakik benne senki, tehát nem lehet az- mondja a földi agy. Aztán már azt feltételezik, hogy valamiféle intellektuális irányítóközpont lehet. Nem sikeül megfejteniük a rejtélyt. Mint ahogy arra sem találnak magyarázatot, miért van az óceánok belsejében élet, s miért nincs a szélénél, valamint, hogy ilyen, látszólag élhetetlen körülmények között hogyan mradtak életben több méter magas lények, akiknek csak a csontvázát találják meg.
Megtalálják ugyanakkor a Kondor űrhajót, benne a szerencsétlenül járt asztronauták testeivel. mintha meg lennének fagyva, össze lennének aszva. A pilóta utolsó szavai szerint- ezt is rögzítette s gép- valamiféle fekete legyek vagy ahhoz hasonlító objektumok pusztították el őket.
Egy kisebb expedíció indul a különleges bolygó geológiájának vizsgálatára. A csoport elveszíti kapcsolatát a Legyőzhetetlennel, majd az eredetileg tervezetthez képest jó pár nappal később előkerül. Az egyik mérnöknek akkora mágneses energia érte a testét, hogy szegény még beszélni is elfelejetett.Mindenki azt kérdezi az űrhajón:mi folyik itt? Hová keveredtek? Vajon egy ellenséges civilizáció támadja az űrhajót?
Ekkor Dr. Lauda előáll hajmeresztőnek tűnő elméletével. Hogy mi ez, azt ebben a spoilerben nem írom le, ugyanis ez a könyv lényege. Annyit segítek, hogy az " élet" szót kell alaposan újragondolnunk. 

Le a kalappal Stanislaw Lem zsenialitása előtt! Már az 1970-es években olyan dolgokról írt, melyekkel a " komoly" tudomány csak most kezd komolyan foglalkozni. Ajánljuk ezt a remek könyvet minden sci-fi rajongónak, és ámulattal tisztelgünk Lem zsenialitása előtt. 
Magyar Olvasó a könyvet a Metagalaktika sorozat egyik kötetében találja meg. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása