Jean Back:Amatőr

 Jean Back németül alkotó luxemburgi író Amatőr című kisregénye 2010-ben megkapta az Európai Unió irodalmi díját- már csak ezért is beszélnünk kell róla, nem minden alkotót és nem minden könyvet ér ilyen megtiszteltetés. De önmaga jogán is helye van itt, ebben a könyvajánló blogban, ugyanis kitűnő prózai mű. Ha mindenáron stílusirányzatokba akarjuk sorolni, akkor talán a " posztmodern, groteszk formákkal" megjelelülés felelne meg neki, de ennél jóval sokoldalúbb a könyv, megtalálhatók benne a 19.századi eredtű lélektani realizmus stílusjegyei is. A történetmondás nemlineáris, tehát spoilert nem igazán lehet közlni a könyvről, inkább reflexiókkal fűszerezett, nagyon rövid elemzést adnék erről a könyvről. 

A Szerző, azaz az elbeszélés narrátora, egy régi novelláját veszi elő, és gondolja újra. Az említett művet annak idején még az egyetemen írta, kelletlenül, pusztán csak kötelességtudatból, meg némi pénzért. A novella egy teljesen kitalált, ám a luxemburgi Dudalenge-ra erősen hasonlító kisvárosban játszódik. A jobb sorsra érdemes főhős,Erwin, afféle mellékfigura a helyi társadalomban, mindenki által lenézett házaló kiskereskedő. Műanyag karácsonyfákat árul, karácsony előtt (ez arrafelé, az Alpok szomszédságában nem biztos, hogy nyerő vállalkozás).Egyetlenegy darabot nem ad el. Ellátogat a Telepra, ahol nagy bérházak vannak. Az egyikben egy világháborús veterán él, a kutyájával, és kesze-kusza bölcsességeivel. Azt hiszi, egyedül van a a házban, ezért mindekitől fél. Igen ám, de a házban lakik még egy ifjú házaspár is, akik bujkálnak az öreg elől, meg a világ elől. Erwin sikertelennek érzi az életét, felgyűlik benne az indulat, a patak ( vagy tó, vagy folyó, de lehet akár szennyvízcsatorna is) partján megszólítja őt egy cigánylány, aki prostiként dolgozik. Erwin megfojtja a lányt, majd hosszasan elemezgeti saját lelkiismeret- furdalását. Lefényképezi a holttestet, és a fotókat is árulni kezdi a helyi venddéglősöknek.Ezzel már nagyobb sikert arat, mint a műanyag fenyőfával.... 
A Szerző/narrátor mindeközben éli új kapcsolatát, s felidézi akkori kapcsolatát. Ebben a kapcsolatban sem a férfi, sem a nő nem talál különösebb örömet, inkább csak a való élet elől való menekülésre, egyfajta alternatív világ megteremtésére használják a másikat. 

Jómagam úgy olvastam Jean Back könyvét, mint egy bonyolult szimbólumrendszer képét. Mit is jelképeznek az egyes elemek?
- A műanyag karácsonyfa a nyugati típusú fogyasztói társadalom elsekélyesedését jelzi. Már nem az igazit akarják nekünk eladni, hanem az utánzatot. Ha pedig nem vesszük, drasztikusabb eszközökhöz folyamodnak, fokozzák a felhasználókra nehezedő nyomást.
- Erwin az elüzletiesedett világ veszteseit szimbolizálja.Igazából ő az Amatőr, de a mai világban már nincs szükség műkedvelőkre. Meritokratikus világb kőkemény profik kellenek.
- A Telep és benne élők azokat jelenítik meg, akik ki akarnak ebből a világból vonulni, például azért, mert félnek tőle. A máspdik világháborús veterán még ki sem próbálta ezt a mindennapi világot, hiszen mindig is a sajátjában élt. A fiatal pár pedig megrettent a világ gonoszságától és talált magának egy átmeneti menedéket.
- A kisregényben megtörtént gyilkosság a mai világ erőszakosságát jelképezi.  

Ajánljuk az Amatőr című könyvet a modern irodalomban járatos, a 21.századi szövegalkotási eljárásokhoz megedződött felnőtt Olvasóknak. Kutűnő olvasmány, de aki még nem olvasott kortárs irodalmat, ne ezzel kezdje! 

Napkút Kiadó, 2017, fordította Ódor László

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása