Martin Amis:Siker

 Martin Amis:Siker című könyve a huszadik század történeti folyamatainak egészen sajátos, egyedi értelmezése. A brit irodalom egyik legnagyobb alakja arról gondolkodik könyvében- és gondolkodtatja el a Kedves Olvasót is- ,hogy ebben az elüzletiesedett, elidegenedett korban, a mindennapi rohanás, a zsúfolt nagyvárosok, a pénzért-pozícióért, vagy olykor csak a puszta fennmaradasért vívott harc korában mit is tekintünk sikernek, és menyit vagyunk hajlanóak- vagy mennyit kell- áldoznunk egy-egy apró sikerért. És a modern társadalom kit tekint sikeres embernek- és van-e jelentősége ennek a kérdésnek, vagy pédig figyelmen kell hagyni a közösségi normákat és saját utunkat járni? Egészen sok kérdés, elképesztő lét-szituációkba helyezve- röviden így írható le a Siker című regény eszmei mondanivalója. 

A huszadik század második felében, Londonban játszódó fiktív történet hőse két fiatalember, Terry és Gregory. Egy lakásban laknak, féltestvérek- de hatalmas különbség van személyiségük között. Gregory afféle " élet császára", előkelő származású, igazi arisztokrata, kaszinók hőse, buliról bulira jár, a lányok szeretik, drága italokkal, ékszerekkel hódítja meg őket. Megjelenése megfelel a kor eszményképének: magas,izmos, sportosan könnyed mozgású. Egy galériában dolgozik, alkalmazottként, de gyakorlatilag ő irányítja a kiállítótermet a kétbalkezes tulajdomsok a tenyeréből esznek. 
Legalábbis úgy tűnik. 
Ezzel szemben Terry alacsony, csúnya, egy szürke, unalmas hivatalban melózik, teljesen lélektelen munkát végez, kollégái semmibe sem nézik, ráadásul hamarosan elbocsátások várhatók, és Terry az egyik jelölt, úgyhogy lehet, hogy még azt a keveset is elveszíti, amije van. A lányok nem szeretik Terryt, csúnyának és bolondnak tartják, a fiatalembernek mindazonáltal nulla önbizalma van. Még ha olykor meg is tetszik neki egy lány, akkor sem meri megszólítani, inkább hetekig csak álmodozik róla, egészen addig, míg el nem felejti. Az, hogy Terrynek ennyire kisebbségi érzése van, a gyermekkorra vezethető vissza. Terence apja ugyanis megölte Terence húgát. Az esetre nagyon rászállt a sajtó, a média, csak éppen a nyolcéves kisfiúról feledkezett el mindenki. Egy hét után találtak rá, amnt a lakásban bujkált. Egy középkorú,kissé bolondos arisztokrata megszánta a fiút, és örökbe fogadta. Így lettek Terry és Gregory féltestvérek. Nem volt közöttük felhőtlen a viszony, a kamaszodó Gregory eléggé féltékeny volt újdonsült öccsére, aki ráadásul magatartási zavarokat is hurcolt magával, egyszer például ellopott egy díszes családi ékszert, majd órákon át bujkált. Terry sohasem érezte magát jól a bőrében, Gregory pedig mindig...egy kicsit tulságosan is jól érezte. Gregory a nárcisztikus önimádatig hajlandó volt elmenni, például saját testében gönyörködni. Arra készül, hogy kirűgja féltestvérét a lakásból, mert idegesíti, hogy eg tükörbe néz vele...
Legalábbis úgy tűnik.
Aztán- ezt talán spoilerként elárulhatom- Martin Amis beletesz a történetbe egy csavart, egy kis trükköt. És mintha minden megváltozna. 

Hogy magán a két fiatalember történetén túl miről is szól a Siker című könyv? Az 1900-as évének végének hatalmas társadalmi-mentalitásbeli változásáról. A régi kor emberei, a kizárólag címeket viselő és rendkívül extravagánsan viselkedő brit arisztokraták ideje lejár, ők kiesnek a társadalmi elitből, helyüket átveszik a tradíciókat kevésbé tisztelő, ámde rendkívül ambíciózus, az üzleti életet saját terepüknek érző ifjoncok. A földbirtokosok pedig elherdálják pénzüket, a régi, nagy, impozáns kastélyok omladoznak, a döntően városi centrumú ipari-kereskedelemi élet viszont felvirágzik. Erről a közegről, a modernizáció, az urbanizáció, a kapitalizálódás vilgáról ad nekünk hírt Martin Amis:Siker című regénye, melyet minden irodalmat kedvelő, olvasni szerető felnőttnek szívből ajánlunk. 

Európa Könyvkiadó, Budapest, 2010.Fordította Falvay Mihály

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása