Lennart Frick:És rajta ki segít?

 Lennart Frick svéd író:És rajta ki segít? című könyve egy nagyon fontos, az egész európai és amerikai civilizációban jelenlévő problémával foglalkozik: nevezetesen azzal,hogy ki segít azoknak az embereknek, akiknek az a hivatásuk, hogy más embereknek, szegényeknek, helyüket, élethivatásukat nehezen találó fiataloknak, gyermekeiket egyedül nevelő szülőknek, segítsenek? Mi történik akkor, ha ezek a másokon hivatásszerűen segítő emberek kerülnek nehéz élethelyzetbe? 
A regény cselekménye a huszadik század végén játszódik. fiktív, de realista történet, azaz akár a mindennapi valóságban is megtörténhetne.
Kristina, a regény főhőse, Stockholmban, a családi tanácsadó irodában dolgozik, mindemellett rendszeresen beszél a gyermek- és ifjúságvédelem problémáiról a sajtóban, médiában- kollégái egy része ezért kissé féltékeny is a tehetséges, fiatal munkatársra. Megismerhetjük egyik esetét is, mely tragédiával végződik:egy vidékről a fővárosba költöző fiatal lány nem tud beilleszkedni az egyetem furcsa világába. Otthon, a kisvárosban, rendkívül tehetségesnek tartották a fiata lányt,az egész család büszke volt rá,kitűnő bizonyítványokat hozott, tanulmányi versenyeket nyert, cikkei jelentek meg, apja sokat várt tőle, s ezt alaposan éreztette is a lánnyal. Aztán az elért eredmények nem igazolták a várakozásokat. Már az első félévi vizsgákat nehezen vette, aztán év végén több tárgyból is megbukott, nem mert hazamenni, nem teljesítette a félévet, a végén már bemenni is félt az egyetemre. Öngyilkossági kísérletek következtek- minderről a szülők persze mit sem tudtak, ők továbbra is azt gondolták, minden rendben van, kdves lányuk csak úgy hasít az egyetemi vizsgákon. Átmenetileg jobban lesz a lány, összeszedi magát egy pár hónapra, aztan viszont visszaesik, és bekövetkezik a felfoghatatlan tragédia. 
Kristina szíve összetört. De nem sokáig bánkódhat a dolgon. Egy másik ügyfelénél szintén gondok jelentkeznek. A hölgy minden rosszat elmond férjéről- nem jár be a munkahelyére, kocsmákat járja, agresszív vele és a gyermekkel- de amikor Kristina azt javasolja, váljanak el, a hölgy hallani sem akar ról. Inkább szenved. Mindig megköszöni Kristinának, hogy meghallgatta, aztán hónapokig nem jelentkezik. 
Egy férfi, aki látta Kristinát a televízóban, beszélni akar vele, de kiköti, hogy beszélgetés legalább három óra időtartamú legyen. Ennyi időt nem szoktak egy ügyfélre szánni, mondja a tánácsadó, pláne olyanra, akinek ilyen különös kérései vannak.. Erre a középkorú férfi ráveszi Krisztinát, hogy fogadja őt otthonában. Ez nem szokás a hivatalban, mindenki teljesen ki van akadva. Kitalálnak egy trükköt:óránként felhívja valaki Krisztinát- ekkor még nincsenek mobiltelefonok, csak vezetékesek- és van egy kulcsszó, amit, ha a nő bemond, értesítik a hatóságokat. 
A férfi- miután tiltakozik az ellen, hogy pszichológushoz vagy pszichiáterhez forduljon- elmondja, hogy őt már gyermekkorától fogva mindenki üldözi. Ezért nem boldogult a katonaságnál, az iskolában, ezért kénytelen egymás után otthagyni a munkahelyeit. Mondandójának kb. ennyi a lényege. No. és persze, azok üldözik legjobban, akik pszichiáterhez küldenék. A férfi- aki nyilvánvalóan paranoid-négy óra hosszat beszél. Furcsa, de Krisztina nem érzi úgy, hogy veszélyben lenne. 
Este aztán, lefekvés után, valamikor hajnal felé, Krisztina észreveszi, hogy valaki elfordítja a kulcsot a zárban....

Lennart Frick igen jelentős svéd író, magyarul csak négy könyve jelent meg, érdemes lenne a többivel is foglakozni...Ajánljuk az És rajta ki segít? című könyvet mindazoknak, akik szeretik az izgalmas lélektani olvasmányokat. Nem krimi, de ahhoz felérő izgalmakkal szolgál. 

Európa Könyvkiadó, 1980. Fordította Blastchik Éva. 
Modern Könyvtár sorozat,407.kötet

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása