Clare Mackintosh:Nyugodj békében!

 Clare Mackintosh a modern bűnügyi irodalom egyik legnagyobb alakjává nőtte ki magát. Történetei izgalmasak,kacifántosak, a történetmesálás pedig kifejezetten innovatív, ugyanazt az eseménysort, folyamatot, mindig több nézőpontból látja és láttatja az Olvasóval. A Nyugodj békében! című könyve tele van váratlan fordulattal, az olvasó csak csettint és ámuldozik: hogy én erre miért nem jöttem rá?? A történetmondás nemlineáris, nem a kronológiai sorrendben ismerjük meg a dolgokat, az alábbi spoilerben mégis időrendben haladunk. Annál nagyobb lesz a meglepetés, amikor a Kedves Látogató kézbe veszi a könyvet. 

A fiktív történet napjainkban játszódik, Nagy-Britanniában.Tom és Caroline Johnson kisvárosban élnek,és a tehetős embere közé tartoznak: már három generáció óta tulajdonukban áll a legjobb autószalon. Felnőtt lányuk, Anna, egyetemre jár. Egy szép napon Tom Johnson kiautókázik a közeli tengerpart legmagasabb sziklájára, szépen leveszti a karóráját, majd leugrik a szikláról. Mindenki megdöbben, senki nem tudja elképzelni, miért tehetett ilyet a férfi. Családjában sem volt öngyilkosság, ő maga sem volt az a típus, látsztatra semmi oka nem volt arra, hogy ilyesmit tegyen.Házassága mintaházasság volt.A férfi számítógépének ellenőrzése során azonban kiderül, hogy Tom már hetek óta készült a tettére, például előrejelzéseket kért arról, mikor a legnagyobb a dagály, stb.  Caroline és Anna  a gyász hatására teljesen összetör. Az özvegynek mintha egy kicsit fel is borulna a lelki egyensúlya, magában beszél, irracionálisan viselkedik, minden erejét annak szenteli, hogy kitoljon a szomszédjával, aki a telkét akarja bővíteni, nem éppen ízléses épületekkel. Anna sem tud szabadulni a gyásztól. A családi vállalkozást ezalatt Bobby nagybácsi vezeti, saját bevallása szeirint is rosszul, mert Tom ebben is sokkal jobb volt...A rendőrség nem kételkedik abban, hogy öngyilkosság történt. 
Aztán tíz hónap múlva bekövetkezik a második tragédia. Caroline is leveti magát ugyanarról a szikláról. A közvélemény szerint azért, mert nem bírta feldolgozni a gyászt. Anna teljesen kikészül, csak úgy tud egyáltalán a mindennapi gyakorlatban élni, hogy pszichológushoz jár, terápiára. Csakhogy Mark, a terapeuta, belészeret. Összeköltöznek, lesz egy tündéri kisgyermekük. Mark nagyon jó apa és Anna már a házasságot tervezgeti. Az öngyilkosság egyéves évfordulóján Anna kárörvendő, gúnyos levelet kap. Mark szerint hagyni kellene az egészet, biztos csak valami hülyegyerek szórakozik. Csakhogy sorra jön a többi figyelmeztetés: téglát dobnak be a gyermekszobába, kibelezett nyulat hagynak a lépcsőn. Anna bevonja a nyugdíjazás előtt álló Murray nyomozót, akinek valami már rögtön gyanús lesz- de bizonyítékot szerezni nem tud. 

És az a döbbenetes, hogy a végén kiderül, hogy minden másképp volt, mint ahogy azt először a lelkes Olvasó képzeli!! Clare Mackintosh játszik a logikánkkal. 
Mert milyen lehetőségek vannak? Nem sok. Látszólag.
- Mindkét haláleset tragédia volt
- Tom halála tragédia volt, Caroline-é nem
- Tom halála gyilkoság, Caroline-é tragédia
- Mindkét haláleset tragédia.
A Nyugodj békében! című könyv pont azért jó, mert a fenti opciók közül egyik sem igaz!! 
Ajánlom Clare Mackintosh könyvét minden krimirajongónak! 

Álomgyár Kiadó,2022, fordította Mohai Szilvia

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása