Sally Hunter:Rituálé

 A rituálé egy izgalmas thriller, azoknak a krimirajongóknak ajánlom elsősorban, akik éppen izgalomra vágynak. Nagyon jó a cselekményvezetés, élő, hús-vér karakterek jelennek meg az Olvasó előtt. Sally Hunter ( írói álnévről van szó) Rituálé című könyve feldobja az ember hangulatát, ugyanakkor mélyen el is gondolkodtatja a gonoszság természetéről, s arról, sok esetben milyen nehéz is felismerni a gonoszt, még akkor is, ha a közelünkben van. Az alábbi, eléggé rövid könyvajánlóban rövid spoilert közlök a Rituáléról, hogy ezzel próbáljak kedvet csinálni az olvasáshoz. 

A fiktív történet valamikor a 21.század elején, Kanada egyik legnagyobb városában, Torontóban játszódik. Antonio Márquezt, a WHO argentín szrmazású szakértőjét a városba rendelik, hogy segítsen megoldani egy gyilkossági ügyet. Egy fiatal életerős férfit, az amerikai röplabda-válogatott reménységét, holtan találták egy kórházban, ahová sportorvosi vizsgálatra érkezett. Kicsorgatták az összes vérét, kivágták a szívét, majd összekötözték egy damillal a lábait, olyan pózba helyezve a testet, mintha fejét lehajtva ülne. Mivel korábban, az USA-ban, már történtek hasonló esetek,az FBI sorozatgyilkosra gyanakszik. Felkérik Kathie Millner pszichológust, az FBI profilozóját, hogy nézze át az anyagot.  Dukowsky ügynök, a nymozosá vezetője, gyakorlatilag semmilyen eredményt nem tud felmutatni. Márquez szakértő Wemeto ügynök mellett dolgozik, aki jól ismeri a közép-amerikai indián őslakosok történetét és kultúráját. Wemeto ügynök arra gyanakszik, valami őrült a helyi őslakos indiánokra akar terelni a gyanút. A két férfi meglátogat egy helyi indián sámánt, aki rénszarvas máját tépi ki késsel. Érdemi információt nem tud adni, viszont rámutat arra, hogy valószínűleg rituális gyilkosságról van szó.
A helyi nyomozók rájönnek, hogy van a városban egy tizenévesekből álló szekta.Szertartásaikon állati vért is fogyasztanak. A rendőrök biztosra veszik, hogy ők voltak. Letartóztarásra indulnak, de lövöldözés támad a helyszínen, egy rendőr meghal. De bebizonyosodik: a srácoknak semmi köze nem volt a kórházi esthez. A sajtó és rendőrfőnök tombol. Néhány napig nem történik semmi. 
Boston egyik kórházában egy közlekedési baleset szerencsés túlélőjét ápolják. Csak biztonsági okokból fektették be két napos megfigyelésre, hogy kizárják az agyrázkódás lehetőségét. A kórterembe belép egy orvos, és röntgenre akarja vinni a pácienst.A férfi tiltakozik, hiszen neki azt mondták, semmi baja. Hamarosan kiderül, hogy az orvosi köpenybe bújt férfinak esze ágában sincs röntgenre vinni a pácienst. Kegyetlenül megkínozza és kivégzi. Miután végzett, kidobja a fejet az ablakon. Szerencsére egészségügyi dolgozó találja meg a fejet. Dukowsky FBI-ügynök attól tart, a sajtó pánikot fog kelteni, ezért gyors eredményt sürget. Kihallgatják a kórház dolgozóit, akik azt állítják, a kérdéses szobát már hónapok óta nem használják, csak az igazgatónak van kulcsa. 
Antonio eközben beleszeret egy kórházi orvosnőbe, akinek különös dolgai vannak:a nagymamája házában lakik, üvegházban mindenféle furcsa növényt termeszt, a teste pedig- amely izmos és szexi- teli van mindenféle tetoválásokkal. Nagyon egzotikus a hölgy, teljesen felcsigázza az ügynököt, aki azonban végig érzi, hogy valami baj lesz, hogy valami nincs rendben.
Egyre nagyobb a feszültség a nyomozók között, a főnököt frusztrálja az eredménytelenség, dühében kirűgja a szakértőt amit persze később megbán...Eddig a spoiler. 

A Rituálé az a fajta thriller, mely egy téli délutánon, vagy nyáron, a vonaton utazva, jól elszórakoztatja és elondolkodtatja az Olvasót. Ajánljuk mindenkinek, aki jól bírja a feszültséget, és van benne kíváncsiság.

Vagabund Kiadó, 2007.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása