Orvos-Tóth Noémi:Szabad akarat

 Traumatizált társadalomban élünk, rengeteg szorongást, elfojtott negatív érzést,ismeretelen eredetű emlékképet hurcolunk magunkkal, mindeközben pedig még arra is ügyelünk, hogy a világban folyó csatákból győztesen kerüljünk ki. Csakhogy az emberi psziché nem korlátlan tűrőképességű, ezért egyszer csak váatlanul összeomlunk. Próbáljuk magunkat helyreállítani, nem megy. Nem ismerjük a regenerálódás módjait. S nem tudjuk azt sem, honnan erednek kétes értékű érzelmeink, irracionális magatártásformáink, gondolataink. Vergődünk, és ezt olykor még élvezzük is. 

Orvos-Tóth Noémi könyve arra mutat rá, hogy szorongásaink, megmagyarázhatatlan félelmeink, kötődésre való képtelenségünk ( vagy éppen túlzott, birtokló kötődésünk) nem mindig a saját életünkben gyökerezik. Az előző generáció tagjainak, szüleinek, nagszüleinknek élményanyaga ott van bennünk, mint kései lenyomat. A transzgenerációs pszichológia azzal foglalkozik, milyen terheket, traumákat hagytak ránk az előző generációk, s megpróbál választ adni arra a kérdésre, meg tudunk-e ezektől a terhektől szabadulni. A szabadulás többnyire terápia útján történik, s elmondhatatlan,mi mindenre ébreszti rá az embereket néhány jól időzített kérdés. 

A Szabad akarat című könyv igazából egy kérdést intéz az Olvasó felé: akarunk-e saját magunk, felnőtt módon, generációs terhektől mentes pszichével élni? Mert az tény, hogy nem mindig vagyunk képesek rá. Hétköznapi életünkre is ránehezedhet az ősök súlya. 
Itt van például a pénz kérdése. Bármilyen meglepő, pénzhez, vagyonhoz, gazdálkodáshoz való hozzáláásunkat is örökölhetjük valamelyik ősünktől. A könyv 12-13. oldalán olvashatjuk a Brad Klontz pszichológus által felállított négy attitűdöt, mely ember és pénz viszonyát jellemzi:
- a pénz elkerülése
- a pénz bálványozása
- a pénz mint státusz
- a pénz, mint veszélyforrás
Hogy egy kis személyes reflexiót is fűzzek a könyvajánlóhoz: E sorok írójához a harmadik változat áll közel- most akkor ennek örüljek-e, vagy sem, azt nem tudom. Nem is pénz a státusz, hanem a pénzzel járó életmód. A rendszerváltás idején voltam fiatal, s hittem benne, hogy Magyarországon kialakul majd egy polgári osztály, olyan polgárság, melynek tagjai értelmiségi munkát végeznek vagy vállalkoznak, vagy mindkettő. Szívig csorduló nosztalgiával olvastam, hogy a két világháború között a tanárok nyolcvan százaléka tartott személyzetet- ez a szám manapság mennyi lenne? Szóval, bennem valami idealizált kép alakult ki a" polgári életmóddal" kapcsolatban. S hogy mit valósítottam meg ebből? Semmit.  

A könyv utolsó oldalain is akad ám meglepő információ. Jómagam például nem hallottam arról, milyen fontos is az ektoderma szerepe az emberi fejlődésben. Ez nekem új volt, s számtalan gondolatot hívott elő. 
Ajánlom Orvos-Tóth Noémi kitűnő könyvét mindenkinek, akit érdekel a pszichológia vagy hivatásszerűen foglalkozik vele. Továbbá ajánlom mindazoknak, akik megmagyarázhatatlan módon szoronganak, problémáik vannak a kapcsolati kötődésekkel. Nekik igen hasznos ismeretekkel, tanácsokkal szolgálhat a Szabad akarat című könyv. 

Jelenkor Kiadó, 2021.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása