Stephen King:A kívülálló

 Stephen King: A kívülálló című regénye igazi csemege a thriller-rajongók számára. A könyv első lapjától az utolsóig csupa feszültség, izgalom, fordulat: szinte minden oldalon történik valami olyasmi, amely miatt másképpen látjuk az addig történeteket, mint addig. Stephen King folyamatos gondolkodásra készteti az Olvasót. Mindezen túl, aki igazán figyelmesen olvassa a művbet, felfedezi benne a mai amerikai társadalom óvatos, mértéktartó kritikáját.
Szokásunk szerintebben a könyvajánlóban egy rövid spoilert közlünk a mű elejéről, és kérünk mindenkit, ezt a King-művet ne hagyják ki. 

A fiktív cselekmény, mely valamikor a kétezer-tízes évek végén játszódik, egy békés, átlagosnak tűnő amerikai kisváros életének mindennapjaiba enged betekintést- pontosabban szólva, abba, ahogy ezek a mindennapok egyszercsak felfordulnak. Flint City nagyon büszke iskolai baseball- és futballcsapatára, melyeknek a közismert és köztiszteletben álló Terry Maitland, azaz T. edző a menedzsere. Csakhogy törtnik egy borzalmas gyilkosság a városban: egy tízéves kisfiút megerőszakolnak, és különösen kegyetlen módon megölnek. Szmtanúk is akadnak: láttták, ahogy T. edző felajánlja a kissrácnak, hogy hazaviszi, látták azzal a fehér furgonnal T. edzőt, melybe a gyerek beszállt, a helyszínen megtalálták a sportvezető ujjlenyomatait és DNS- mintáját. Ralph Anderson nomozó szerint a dolog egyértelmű:T. edző a tettes, aki egyébként Ralph gyermekeinek is a mestere volt korábban. Ralph Anderson, valamint az új választásra készülő kerületi ügyészhelyettes szerint minden klappol, le lehet tartóztatni az edzőt. A nyomozó úgy dönt, megszégyeníti a gyanúsítottat, és meccs kellős közepén veszik őrizetbe a teljesen meglepettnek tűnő edzőt- bár vannak nyomozó, akikben felmerülnek bizonyos kételyek. 
Hamarosan kiderül, hogy azoknak volt igazuk, akik kételkedtek az akció sikerében. T. edző ugyanis sziklaszlárd alaibit igazol nemcsak az elkövetés feltételezett idejére, de az előtte és utána következő napra is: több, mint száz mérfölddel odébb volt, egy irodaomtanároknak rendezett konferencián, ahol a meghívott sztárvendég nem más volt, mint Harlan Coben, a híres krimiíró ( nem vicc, King így akarta kifejezni tiszteletét a kolléga iránt). Terry Maitland arca világosan látszik az eseményről készült TV-felvételeken, mindenki jól emlékszik rá a konferenciáról, mivel gyakran tett fel kérdéseket, és részt vett a populáris irodalom oktatásáról szóló kabinet-beszélgetésen. A vád ezzel látszólag megbukik, hszen hogyan lehetne egy ember egyszerre két helyen? 
De akkor hogyan kerül T. edző ujjlenyomata és DNS- mintája a bűntett helyszínére?
Amikor az edzőt átszállítják a bíróságra, az épület előtt tüntető tömeg fogadja a rendőrautók konvoját. A felheccelt tömeg legszívesebben azonnal kivégezné az edzőt. A tömegben ott van a halott fiú bátyja, Ollie is. A fékeveszett tömeget és a mindenre kíváncsi sajtót a kivezényelt néhány rendőr nem képes kordában tartani. Ollie egy újságot tart a kezében, alatta fegyver van. A fegyverrel lelövi Terryt, majd magával is végez. 
Miután mind a nyomozás, mind maga hatósági eljárás kudarcot vallott, Anderson nyomozót és a kerületi ügyészhelyettest rendelkezési állományba helyezik ( ami nem azonos a felfüggesztéssel).A nyomozóban két kérdés marül fel:
- ha T. tette, hogyan lehetett ott a konferencián?
- ha nem ő tette, hogyan kerülnek a mintái a helyszínre?
- ha nem ő tette, akkor ki? 
Mert ez esetben a tettes még mindig szabadlábon van...A nyomozó nem adja fel. Hiszen a kisfiú gyilkosának bűnhődnie kell. 

Ajánljuk a rendkívül izgalmas regényt minden krimi- és thrillerrajongónak. 

Európa Könyvkiadó, 2019,Budapest, ford.Dranka Anita

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása