Bagdy Emőke:Álmok,szimbólumok,terápiák

 Az emberiséget mindig is érdekelte az álmok világa.Miért álmodunk, hogyan álmodunk, s főleg: mit álmodunk, s mit jelentenek az álmaink? Hogyan kell értelmezni ezeket, egyáltalán: van-e értelme az álmok értelmezésének? 
Bagdy Emőke pszichológus az Álmok, szimbólumok, terápiák című könyvében az álomról szóló írásait gyűjtötte egybe. Megtudhatjuk, mi a különbség a régóta forgalomban lévő álmoskönyvek és a modern tudomány álom-értelmezési kísérletei között. Részletes leírást kapunk arról, hogyan is alszunk, s alvás mely fázisaiban álmodunk. Mivel ezt az én korosztályom még teljesen másképp tanulta az iskolában, erről írnék néhány mondatot. 
Bagdy Emőke leírja, hogy az alvásfázisokat nem úgy kell elképzelni, hogy egyetlen alvás során egy hosszabb idieg tartó fázisban vagyunk, hanem úgy, hogy ezek a fázisok ciklikusan ismétlődnek az alvás során! Tehát - legalábbis én így értelmezem- nem egyenletesen alszunk, hanem különböző alvásciklusok " futnak a szervezetünkben" éjszakánként akár többször is. Ugyanígy az álom is ciklikus:éjszakánként többször is álmodunk ( mi még úgy tanultuk, hogy alvás végén álmodunk legintenzívebben, aztán hirtelen felkelünk, de ez ezek szerint nem így van). Az alvás tehát, mint annyi minden más az emberi szervezetben, ciklikus. Az is meglepetés volt számomra, hogy serdülőkorban alvás közben termelődik a növekedési hormon- ebből bátorkodom levonni azt a következtetést, hogy ha tehát egy tizenéves fiatalember szép magas kíván lenni, sokat kell aludnia...
Bagdy Emőke részletesen bemutatja nekünk Freud és Jung álomról alkotott elméletét ( mely, tegyük hozzá, gyakorlati tapasztalatokon és megfigyelésen nyugszik). Freud szerint az ember álmában éri el azt, amit ébren már nem tud. Az álom tehát egyfajta vágybeteljesítés. Hát, ehhez nekem, laikus recenzensnek annyi hozzáfűznivalója akad, hogy ha ez így lenne, akkor csupa kellemes és szép álmunk lenne, és nem riadnánk fel rémálmokra hajnalok hajnalán. Jung szerint- az ő álom-elmélete már bonyolultabb, szerintem sokkal reálisabb- az álmokat szintetikus vagy konstruktív értelmezési móddal kell megközelíteni, azaz számításba kell venni, hogy álom esetén az álmodó maga is az álom tárgya lehet. 
Bagdy Emőke ezek után áttekinti, hogyan "használja" az álmokat a modern pszichoterápia, milyen megközelítések, terápiás módokat alkalmaz a tudomány. Megismerkedünk a Gendlin-féle fókuszolással, a transzperszonalizációs pszichológiával. Megtanuljuk, hogyan kell megkülönböztetni jelet és jelképet, mi a lehetséges jelentése az egyes szimbólumoknak ( külön tanulmányt olvashatunk a virágról, mint álom-szimbólumról), és még számtalan érdekességet, tudományos hitelességű értelmezést olvashatunk az álmokról. 
Ajánljuk ezt a könyvet minden felnőtt embernek, hiszen álmodni mindenki szokott. Tanuljunk az álmainkból, ne ijedjünk meg tőlük, inkább értelmezzük úgy őket, mint jeleket. Bagdy Emőke kitűnő könyvét pedig őrizzük könyvespolcunk legszebb helyén. 

Kulcslyuk Kiadó, 2013.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása