Wole Soyinka:Krónikák a Föld legboldogabb népének országából

 Wole Soyinka Nobel-díjas nigériai író megírta élete legfontosabb könyvét. Nem feltétlenül a legjobbat, de mindenképp a legfontosabbat. A Krónikák a Föld legboldogabb népének országából című alkotás egyik legfontosabb tagja a 21.századi világirodalom klasszikusai nem túl népes mezőnyének. Ez a könyv egyszerre meséli el, miért is hanyatlott le a világ egyik leggazdagabb és legígéretesebb országa, dacára annak, hogy természeti erődorrással bőven el van látva, és vázol az egyetemes emberiség számára egy fejlődési vonalat a totalitárius diktatúrákról. Soyinka könyve egyszerre szól Nigéria és a 21.századi emberiség történelméről, társadalmáról. Azokról a társadalmakról, melyek nem kívánnak tradicionálisak maradni, ugyanakkor a modernitásra - úgy látszik- még nem érettek meg. 

A fiktív történet egyik főhőse Tibidje,átlagos nyugat-afrikai családból származó fiatalember( minden országban akadnak Tibidjék), aki elhatározza, hogy kiemelkedik szülőföldjének, Nyugat-Afrikának társadalmából, maga mögött hagyja az elképesztő és kilátástalan szegénységet, és úgy fog élni, mint az amerikaiak. Odáig el is jut, hogy néhány hónapot eltöltsön Amerikában, de pitiáner szélhámosságok ( pl.menekültügyi papírokkal való visszaélés) miatt a hatóságok hazatoloncolják. Tudja, hogy szülőföldjére, a családjához már nem mehet, magasabb végzettsége nincs, ugyanakkor a kemény munkához se nagyon fűlik a foga. Amerikában látott néhány tévés prédikátort, látta, hogyan élnek ezek az emberek, elhatározza, hogy ő is ilyen " szellemi vezér" lesz saját hazájában. Igaz, hogy ő maga teljesen hitetlen, de úgy van vele, hogy kicsire nem adunk...Egyik afrikai országot járja a másik után, de sehol sem tudja felépíteni követőinek táborát, valamiért mindeig baj támad vele. és elűzik. Aztán rájön, hogy mégiscsak saját hazájában, Nigériában kellene véghezvinnie tervét. 
De milyen vallásnak vagy szellemi irányzatnak legyen ő a guruja? Már annyi ilyen " szent ember" mutogatja magát a tévében, tart előadásokat, megjelentet rengeteg könyvet, és egyik sem él fényűzően, némelyik a mindennapi kenyeret alig bírja kigazdálkodni. Tibidjének egy éjszaka rendkívüli ötlete támad: ő magát csodatévő guruvá fogja tenni, és összepárosítja a Nigériában legnépszerűbb két világvallást. Miután sikeresen támogat egy politikai vezetőt- aki éppolyan elkötelezett hazája felemelkedés iránt, mint amilyen Tibidje a vallás iránt...- kap egy szép nagy villát, hatalmas kerítéssel, medencével, meg egy hatalmas lépcsősorral. Papa Davinának nevezi magát és mindenféle bölcsességeket mond híveinek, melyeket könyvekből és napilapokból szemlézett. Így aztán sokan elhiszik róla, hogy valóban bölcs. Nem lehet csak úgy bejutni hozzá. Időpontot kell kérni levélben, le kell írni, milyen ügyben kérik a bölcs Papa segítségét. Ezután, akit a Papa Davina fogadni méltóztatik, annak fel kell mászni vagy harmincöt lépcsőfokot, míg eljut a villába. Ahol aztán mindenféle hókuszpószokat kell végigcsinálnia, a bölcs vezető kontrollja alatt. Magas rangú politikusok, üzletemberek járnak hozzá. Csakhogy egyszer bekövetkezik a baj, úgy tűnik, összeomlik a légvárakra épített birodalom...

Yole Soyinka könyve, ezt még tegyük hozzá, rendkívül szórakoztató. Minden mondatban ott a humor, ahogy nevetünk magunkon, a szélhámoson, az egész világon. De azért ne álljunk meg itt. Gondolkozzunk el kicsit, és ne dőljünk be mindennek. Ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, de tényleg mindenkinek. Világirodalmi rangú regény. 

Európa,2023. Fordította Csuhai István

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása