Lisa Jewell:A fenti lakók

 Lisa Jewell könyve egy nagyon érdekes, sajnos, minden társadalomban meglévő jelenséggel foglalkozik: a hazug spiritualizmussal, amikor egy karizmatikus személy arra használja személyes kisugárzását, hogy mások rovására anyagilag gyarapodjon. Mindemellett A fenti lakók nagyon izgalmas bűnügyi regény is- csak éppen felvillant valamit a mögöttes valóságból, beleláthatunk a dolgok hátterébe. Lisa Jewell könyve irodalmi rangú krimi. Ebben a rövid könyvajánlóban a cselekmény elejéről írok egy spoilert. A többi már Kedves Látogató dolga...

A történet két ídősíkban, az 1980-as években illetve a 2010-es években játszódik. Henry Lamb gazdag vállalkozó, aki London Chelsea nevű, igen drága kerületében él családjával, egy méregdrága, tizenkét szobás házban. Jó kereskedő, aki szereti villogtatni a pénzét. De a boldogságának hamar vége lesz:megjelenik a házában egy Birdie nevű popénekesnő, aki már híres ,egyik dala slágerlista-vezető is volt. Henrynek és feleségének még imponál is, hogy ilyen híresség lakik a házában. Hamar kiderül, hogy Birdie igen rossz természetű, önző, rosszindulatú ember. Magával hozza Davidet, egy abban korszakban igencsak divatos spirituális tanácsadót. Kezdetben úgy volt, hogy csak egy hétvégére maradnak, ám sorra jött a többi családtag. Davidék gyakorlatilag beköltöznek Lambék házába. David teljesen átveszi az irányítást:vegetáriánus étkezés, a gyerekeknek tilos az iskola, a ruháik nagy részét is jótékonysági célra ajánlják fel, de még a cipőiket is. Csak saját termesztésű ételeket esznek. Tilos az ajtókat bezárni, David abszolút úr lesz a házban. Henry, a Lamb család tizenkét éves gyermeke, összebarátkozik Phineassal, David legidősebb fiával. Phineas elmondja, hogy apja rendszeresen így él, mások nyakára telepszik, lop és csal. Mrs. Lamb teljesen odavan Davidtől, egyszer talán le is fekszik vele. Az idős Henri Lamb viszont nehezen viseli a stresszt, stroke-ot kap, utána már csak árnyéka lesz önmagának. David maga tulajdonának tekinti a Lamb családban élő hölgyeket is.Valóságos szektát hoz létre. 
Egy délelőttön a szomszéd hívja a rendőröket. Hangos gyermeksírás hallatszik Lambéktól, felnőttet sehol nem lát. A rendőröket irtózatos látvány fogadja:a konyhában három halott fekszik, lőtt sebekkel, rengeteg vérrel. A kisszobában viszont egy kisbaba sír. A család két kamaszkorú gyermeke viszont eltűnt. Megindul az alapos nyomozás, de sehol nem akadnak a srácok nyomára. 
A 2010-es években járunk. Lubby egy konyhafelszereléseket és az ügyfél ízlése szerint berendezett konyhákat értékesítő cég munkatársa. Szépen lassan építi fel életét, van kis lakása Londonban, amit alig bír fizetni. Egyszer csak kap egy telefont,miszerint örökölt, mégpedig egy több millió dollárt érő házat Chelsea-ben. Az ügyvéd mindent elmond Lubbynak, azt is, hogy évekkel ezelőtt brutális gyilkosság történt a házban. A fiatal örökösnő így tudja meg azt is, hogy voltaképpen örökbefogadott gyermek. Elfogadja az örökséget és nyomozni kezd. Hátborzongatónak, túl sötétnek találja a házat, ráadásul kiderül, hogy valaki rendszeresen alszik abban a házban, amelyben elvileg már húsz éve nem lakik senki. 

A spoilert itt abbahagyom, annyit jegyeznék még meg, hogy a történetmesélés módja sem szokványos. Lisa Jewell:A fenti lakók című könyve igazi ínyencség a krimi rajongóinak. 

21.Század Kiadó, Budapest, 2021.Fordította Katona Ágnes

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása