Horváth Ildikó-Szabó Sándorné:Gombás ételek

 Az európai gasztronómiai kultúrában a gomba egyik legmegosztóbb étel.Van, aki egyáltalán nem szereti, van, aki megenné "amúgy" de fél tőle ( hiszen annyit mindent hallani a hírekben), van, aki annyira szereti, hogy el sem tudja képzelni az életét gy jó kis gombapörkölt, no meg a hozzávaló családi-baráti társaság nélkül. Horváth Ildikó és Szabó Sándorné könyve rengeteg, ízletesebbnél ízletesebb receptet tartalmaz, nagyon széles skálán mozogva, melyből mindenki kiválaszthatja azokat a leveseket, főételeket, melyek kedvesek a gyomrának.
A marhafelsál-pecsenye például gomba nélkül is elkészíthető, de azért gombával az igazi. A receptleírásból viszont érdekes újdonságot tudunk meg:a hús szélét le kell darálni- na ezt nem tudtam. Amúgy ez is az egyik erőssége a Horváth Ildikó-Szabó Sándorné szerzőpáros művének: hogy a gasztronómia teljesen más területeivel foglalkozók is hasznos infókat találnak benne. pl. a Részeges pecsenye nevű főételről még csak nem is hallottam, valószínűleg hiába keresném mai éttermek kínálatában is. Sertéskarajból készül, zsemle, fehérbor ,leveszöldség, gomba,vaj, tojás, feketebors hozzáadásával. Lenyűgöző.
A bakonyi fogast azért el lehet képzelni ( a magyar gasztro-kultúrában a a " bakonyi" az gombás ételt jelent), sült hal, gombával. De ahogy itt le van írva, az minden étvágygerjesztő előételt felülmúl, szinte látom magamat, ahogy a tűzhely körül ügyetlenkedek, s közben azt nézem, mennyi van még hátra az ebédidőig.
Brassói. Az egyik legfélreértettebb étel a magyar konyhaművészetben. Kommercializálódott, köznépi kajává vált, pedig eredetileg nem volt az. A brassói ugyanis nem paprika nélküli pörkölt, hanem egy egészen speciális ételfajta. Itt a hús és a köret egyenrangú, tehát nem a burgonya tetejére lökünk némi húst, mint az iskolai menzákon, hanem a helyes tálalás:a tányér egyik felére burgonya, a másik felére hús, egyenlő arányban. Sajnos, erről a közkedvelt félreértésről ebben a könyvben sem esik szó. Viszont azt megtudjuk, hogy az igazi brassóihoz kell vörösbor, disznómáj, és füstölt oldalas is. Nem is szólva a gombáról.
Még néhány fantasztikus étel a könyvből:
- Gombás- kapros rákragu ( elképesztően drágák lettek a tengeri finomságok, ezt az ételt tényleg csak ünnepei alkalmakra érdemes választani)
- Gombás csirkemáj
- Töltött pulykatekercsek
- Töltött csirke olaszosan. Itt megállnék. El tud képzelni a Kedves Látogató cérnametélttel töltött csirkét? Pedig ez olyan, érdemes kipróbálni.
És ami a csúcs- étel ebben a könyvben, és tényleg csak haladó szintű szakácsoknak ajánlanám, az nem más,mint az almás töltött gomba. Alma, csiperkegomba, vöröshagyma, joghurt, kell hozzá. Vagy tizenötször olvastam el a leírást, és csak csorgott a képzeletbeli nyálam. Vagy, helyesen mondva: úgy képzeltem, hogy csorog a nyálam. Ez az étel tényleg kápráztató exkluzív fogás.Persze, inkább csak haladó szakácsoknak ajánljuk.

A Gombás ételek című kitűnő könyv a Receptvarázs sorozatban jelent meg, az Aquila könyvkiadó gondozásában, 2005-ben.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása