Lisa Jewell:Az éjjel, amikor eltűnt

 Lisa Jewell könyve klasszikus angol típusú bűnügyi regény-vagy, ha úgy tetszik, feszült thriller. Az első oldaltól az utolsóig feszült, izgalmas, minden bekezdés tartogat valami meglepetést. Ahogy azt már megszokhatták, eben a mini-könyvajánóban egy rövid spoilert közlök a műről, természetesen nem árulok el mindent, mert akkor mi maradna a krimiolvasás izgalmából...

A fiktív- de valóságosnak tűnő- történet a 2010-es évek végén játszódik. Tallulah egy középiskolás leányanya, aki együtt él anyjával, Kimmel, valamint  Zachkel, a gyerek apjával. Zach anyja, a kissé fanyar természetű Megs nem hiszi, hogy Zach lenne a gyermek apja, szerinte Tallulah csak magához akarja kötni a fiát, ennek az ézelmi motívumnak  később még lesz szerepe a történetben. 2017 egyik estéjén Tallulah és Zack úgy döntenek, hogy elmennek egyet bulizni. A kicire, Noah-ra, addig Kim, a nagyi vigyáz. Aztán a két fiatal nem megy haza. se hajnalban, se másnap. Megs, Zach anyja szerint a srácok elmentek egy kicsit pihenni, oldani a feszültségt. Kim azonban nem tudja elhinni, hogy lánya csak úgy, egyetlen szó nélkül otthagyja a babáját. A mobiltelefon ugyanis azonnal hangpostára áll. Kim keresésbe kezd,ebben segít neki a nagyobbik fia, valamint még egy-két jó ismerős. Kiderül, hogy a buli a környék előkelőségeinek számító Jacques-éknél ért véget. Scarlett Jacques a középiskola karizmatikus figurája, szép, okos, manipulatív és rettentő gazdag. Scarlett elmondja Kimnek, hogy igen, voltak nála Tallulah-ék, de nem történt semmi különös, és hajnali három körül elmentek. Kim leellenőrzi a taxitársaságokat, de ők sem tudnak semmit. Beszél a bulin jelenlevő többi fiatallal is, ők sem tudnak semmi különöset. Csak ezután értesítik a rendőrséget. De mivel két nagykorú fiatal tűnt el, végig kell járni a protokollt, meg kell várni a hetvenkét órát. 
A történet egy másik szála: Shaun tanulmányi igazgatói állást kapegy előkelő magániskolában. Felesége, Sophie, aki krimiíró,elkíséri, úgy gondolja, jó hatással lesz írásaira a csendes, erdős környezet. Számítása csak részben válik be, egyetlen sort sem ír, viszont, ha minden igsaz, egy szenzációs valódi bűnténybe sodorja bele az élet. Egy napon, amíg Shaun dolgozik,  maga az erdőben sétál, és megpillant egy feliratot: Itt áss! Sophie másnap ásni kezd, és egy rozsdás gyűrűt talál. Szabályos magánnyomozásba kezd, ahol megdöbbentő dolgokat tud meg. 
És itt a spoilernek vége. 

Lisa Jewell: Az éjjel, amkor eltűnt című könyve pont azért emelkedik ki a hasonló thrllerek közül, mert alapos gondolkodásra is késztet. Eltöprengünk azon, hogy van az az érzelem, van az a szeretet, a ragaszkodásnak a mértéke,ami már terhes a másik számára. És azon is elgondolkodhatunk, hogy a világ nem igazságos. Minden társadalomban, legyenek azok bármennyire is demokratikusak, mindig akad egy család, egy társaság, amely a törvény fölött állónak gondolja magát. 

Ajánljuk Lisa Jewell: Az éjjel, amikor eltűnt című könyvét mindazoknak a krimirajongóknak, akiknek erős az idegzetük, nem riadnak vissza a sötét erdőktől és alagutaktól. És nincs arachnofóbiájuk. 

21. Század Kiadó, 2022.Fordította Katona Ágnes

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása