Tuomas Aivelo:Végtelen paraziták

 Ha van olyan könyv, amely minden ember érint,akkor Tuomas Aivelo finn biológus Végtelen paraziták című könyve ezek közé tartozik. Mióta világ, az ember együtt él rengeteg parazitával,akik bőrünkön, bélrendszerünkben, egyéb belső szerveinkben élősködnek. Ezeknek az élőlényeknek egy része hasznos az ember számára, más részük kifejezetten káros, s vannak olyan baculisok is, melyek egyik emberben súlyos betegségtüneteket okoznak, míg a másik embertársunk semmit nem érez az egészből. Aivelo stílusa kifejezetten közönségbarát, ha használ is terminus technicusokat, azokat mindig megmagyarázza, így a könyv minden, biológia, orvostudomány iránt érdeklődő, de nem szakember felnőtt számára is hasznosan forgatható. 

Megtudjuk, mi közük van a Szerző által Madagaszkáron vizsgált egér,akiknak az emberekhez ( ezt elárulom: az evolúcióbiológia mai állása szerint 50 millió évvel ezeleőtt ezeknek a rendkívül kedves élőlényeknek közös ősük volt az emberrel). Betekintést nyerünk a parazita-kutatás módszertanába ( nem állítom, hogy mindig csábító körülmények között dolgozik egy biológus...), s megtudjuk azt is, mi köze a pénzfeldobás-játék elméletének az élősködők vizsgálatához. Megdöbbentő a laikus számára, de a parazitáknak is vannak parazitái, a természetben egész parazitaláncok alakulnak ki. Az emberi test tömegének nagy százaléka parazitákból áll. Megdöbbentő szám, de az emberben 30 trillió parazita él, ezek kb. fele a széklettel ürül.
De miért vanak egyáltalán paraziták? Miért álltak át egyes élőlények erre, az emberi gondolkodás szerint nem túlzottan sportszerű életmódra? Aivelo szerint azért, mert a nagy testű élőlények, így az ember, kizsákmányolható táplálékforrást jelentenek. ( A könyv további fejezeteiben azért ez a kép szépen árnyalódik). Megismerkedünk az ökológiailag előnyös kölcsönhatás fogalmával is. Merthogy a parazitizmus, mint jelenség, nem mindig hátrányos az ember számára.
Kimaradt az iskolai biológiaoktatásból a baktériumok túlélésének egyik fontos eleme. Ezek a kis élőlények rendelkeznek olyan tulajdonsággal, mellyel egyik élőlénycsoport sem:megvan az a képességük, hogy genetikai anyagot vigyenek át egyik törzsről a másikra. Ezt pl. az ember nem tudja megtenni,csak úgy, ha szaporodik, illetve igazából ekkor sem. A baktériumok túlélésésnek szempontjából nem lehet hangsúlyozni eléggé ezt a tényt. 

Persze, nem kell csodálkoznunk azon, hogy bennünket elsősorban azok a paraziták érdekelnek, melyek az emberben betegségeket okoznak. Ebben a témékörben is megdöbbentő információkkal szolgál aivelo és könyve. A kolerabaktérium például az emberek 75 százalékánál semmiféle tünetet nem okoz! A maradék 25 % viszont elviselhetetlenül szenved tőle, évente többszázezren bele is halnak. Hogy mi a különbség a tünetmentes ember és a beteg ember között, kutatók tucatjai vizsgálják, eddig eredmény nélkül. 
A medinaféreg nevű élőlényről legtöbben sosem hallottunk- itt, Európábn. Viszont, ha ókori könyveket olvasunk, abban gyakran szerepelnek kígyók, melyek az emberben élnek. Aivelo valószínűsíti, hogy ez esetben medinaféregről van szó. Ez a csúnya élőlény a vízben álldogáló, fürdőző vagy dolgozó emberek lábába fúródik bele, és kb. egyméteres féreggé növekszik. Kb. három hónap alatt lehet megszabadulni tőle. Undorító. 
De sokat megtudhatunk más fertőző betegségekről is:a maláriáról, a himlőről, a HIV-ről, a tífuszról ( megismerjük egy New Yorkban élő szakácsnő történetét, aki több tucat embert fertőzött meg tífusszal) és még sok más betegségről. Hiteles, korrekt információk érthető, további kutatásra inspiráló nyelven elbeszélve. A Végtelen paraziták minden felnőttnek ajánlható, kitűnő könyv.Aki elolvassa, jobban odafigyel majd az egészségére.  

Typotex Kiadó, 2020.Fordította Bába Laura

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása