Kristóf Attila:Valakit mellém temettek

Az 1980-as években íródott, maradandó értékű, angol típusú abszurd krimi- leginkább így lehetne röviden körülírni Kristóf Attila könyvét. A Valakit mellém temettek cselekménye úgy indul, hogy Dér Ádám, a Szerző más könyveiben is szereplő kriminálpszichológus, a papagájával, beszélget, próbálja rávenni szegény madarat, hogy ne használjon obszcén szavakat. mindeközben készül Dér irodájának új, párnázott ajtaja.
Na, ekkor érkezik a sírásó. Valószínűtlen figura, olyan 19.századból ittmaradt úriember, szakmája rabja. Fel van háborodva, mert egy idegen holttestet talált az ő szabályosan eltemetett hullája mellett. Mivel jó szakember, lemosta a csontokat, megállapította, hogy az áldozatot megölték. Dér Ádám eleinte azt hiszi, a kollégái ugratják. Aztán rájön, hogy nem. A hulla valódi, a gyilkosság valódi. Elviszik a csontokat Nyéki Alíz rendőrségi arcprofil-alkotóhoz, aki szépen " arcot ad" az elhunytnak. Saját magát.

Dehogy saját magát! Csak hasonlít! néhány éve eltűnt Hárs Kati, az ünnepelt táncdalénekesnő. Mindenki azt hitte, Nyugatra távozott. erre most itt a hullája. Dér kideríti, hogy eltűnése előtt Kati egy nagycsaládi környezetben lakott, egy luxusvillában. Mivel Alíz hasonlít Katira, a nyomozók kitalálnak egy történetet. Kati Nyugatra ment, de most hazajött, mert baleset érte, és megrokkant. Alíz egészen jól alakítja az eltűnt és hirtelen hazatért Hárs Katit, de egy nagyit nem lehet megtéveszteni. Ő rájön.
Tovább nem ismertetném a sztorit, mert elképesztően jó. Le sem tudtam tenni a könyvet, egyhuzamban nyomtam végig. A Valakit mellém temettek annyira profi, szellemesé s sziporkázó, hogy ha nem magyar, hanem német vagy angol nyelven jelenik meg, akkor nemzetközi bestseller. Így maradt magyar bestseller.
Azért a'se semmi ám! 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása