Méhes György:Orsolya

Méhes György (eredeti nevén:Nagy Elek) első igazi nagyregénye az Orsolya, 1977-ben jelent meg, s korabeli kritika eléggé óvatosan bánt vele ( agyonhallgatták), a közönségnek tetszett. Talán a műfaji szintézis volt a siker oka: családregény+fejlődésregény+ lélektani regény+társadalmi regény, s persze, mai Olvasó számára egy kissé már történelmi regény. A könyv tehát megjelenésekor nem érte el célját, itt az ideje, hogy legalább utólag megkapja, ami jár neki: a fokozott figyelmet.

A történet egy magyar családról szól, közelebbről meg nem határozható történelmi pillanatban, de valószínűleg az első világháború előtti években indul a cselekmény. Válságba jut egy polgári házasság, férj és feleség már alig beszélnek egymással, férj belemenekül a munkába. Asszonyka pedig elhanyagolja a gyerekeket, inkább a festészetnek él, naphosszat csak fest, a háztartásban pedig áll a bál, a szennyes zoknik a szekrényben, ebéd valami moslék, de azért a férj megdicséri.
Mikor kiderül, hogy gondok vannak, feltűnnek a színen a derék jó polgári rokonok. Egyikük rendbe akarja hozni a házasságot, mert nem illendő megoldás a válás. Másikuk ( aki később kommunista lesz) inkább a válást erőlteti, hogy aztán elvehesse az asszonyt. Mellesleg utálja a nőket. Szóval, ebből a társaságból, ebből a milliőből kerekedik ki egy jó kis családtörténet, mely tragédiákat sem  nélkülöz, de azért a főszerep mégiscsak a humoré. Igen, a Méhes-féle humoré. Irgalmatlanul szatirikus, a nyelv minden játékosságát beveti, olvasóbarát, emlékezetes- nem akarom tovább fényezni. Recenzensnek ez az egyik kedvenc modern magyar regénye. Azt gondolom, ha Könyvkiadó lennék, megfontolnám, hogy kiadjam újra. Lenne rá kereslet. Nevetni kell, ugyebár. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása