Gyilkosság a villában

Egy koraábbi blogbejegyzésben már utaltam rá: nem értem, miért olvasok olyan szívesen valódi bűntényekről szóló könyveket. Azóta rájöttem: azért, mert ezekben az írásokban a tettes mindig lelepleződik, győz az igazság, s ugyebár az élet nem igazságos: valaki meghal, de a könyv akkor legyen igazságos, és a nyomozók találják meg a tettest.
A Gyilkosság a villában című könyv az 1980-as évek legdurvább-legérdekesebb bűntényeiről szól. Olvashatunk egy szerelmi háromszögről, amely azzal ért véget, hogy a tehetős tanyagazda felesége meghalt. Vezda János hátborzongatóan írja le egy saját lányát molesztáló örjöngő bűnöző ( apának szándékosan nem nevezem) történetét. Riportot olvashatunk a kalocsai börtön női foglyairól: engem leginkább az a primitívség ejtett ámulatba, ahogy ezek a nők gondolkoznak-viselkednek. Akad persze- hiszen a nyolcvanas évek végén jelent meg a könyv- politikai propaganda is, 1956-ban újjáalakult a rendőrség híres-hírhedt alakulata, az R-csoport. Nagyon elszomorított a három fiatal története, akik álrablást rendeztek: úgy tettek, mintha kirabolták volna postásként dolgozó társukat. Aztán akad itt balesetről szóló történet is: holtan találnak egy kocsiban egy orvost,mellette a kutyája. Kiderül: fejsérülés érte a dokit a baleset előtt. A kutyája volt, aki nekicsapódott egy fékezésnél.

Szóval, amolyan látlelet ez a késő Kádár-kori magyar társadalomról. Az emberek egy része megtéved, éppen úgy, mint ma. És a rendőrök dolgoznak, éppen úgy, mint ma. Ha a Gyilkosság a villában történeteit elolvassuk, rájövünk: változhat itt gazdasági rendszer, politikai rendszer, az emberi terémszet nem változik semmit.

Külön szólnék a Palme-gyilkosság nyomozását taglaló írásról. Azóta már kiderült: a svéd rendőrség nem véletlenül volt annyira tehetetlen. Palme elnök úr pedig nem volt annyira feddhetetlen, mint amennyira azt mi, itthon gondoltuk.

Kinek ajánljuk a Gyilkosság a villában című könyvet? Mindazoknak, akik szeretik a krimit, és mindazoknak, akik szeretik a történelmet. Van itt Kossuth cigi, Polski Fiat, papír ötvenforintos, technikum, odaégett paprikás krumpli- életmód a la 1980-as évek.

Idegenforgalmi, 1987.
Szerk: Balogh László

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása