Laura Markham: Békés szülő, boldog gyermek

Laura Markham könyvének alcíme:A kiabálás vége és a kapcsolatteremtés kezdete
Békés szülő- hány békés szülő akad Önök között? Ahhoz, hogy egy szülő békés legyen, rendben kell, hogy legyen az élete: munka, házasság, mindenféle anyagiak, szülők. No, és hinnie kell Istenben, merthogy magától békességes nem lesz az ember.
Boldog gyerek- hány boldog gyerek van ezen a világon? Ahhoz, hogy egy gyermek boldog legyen meg kell tanulnia beilleszkednie, szabályokat tartania, ugyanakkor a kellő önállósággal kell bírnia. no, és nem árt hinni Istenben, mert az igazi, a komoly mércével is számottevő boldogságot bizony csak Isten adja meg.

Laura Markham könyve hatalmas nagy neveléspszichológiai igyekezet. Tapasztalatból adódó tanácsok halmaza, ám ezek a tanácsok mind a kommunikáció felől közelítik a gyermeknevelést. Jól tette-e a szülő, hogy adott helyzetben ezt és ezt mondta. Szabad-e a gyereknek ilyet és ilyet mondania, és ha ilyet és ilyet mond a gyermek, arra hogyan reagáljon a szülő. Valahogy a pedagógiának ez a kommunikációelméleti megközelítése szerintem kevés. Valami új szellemet kell hozni a családokba. Valami olyat, ami eddig nem volt. A világ megváltozott, az emberi természet is megváltozott, a gyerek is változik. Z generációt már nem lehet úgy nevelni, mint anno az X vagy Y generációt.
Laura Markham helyében kicsit továbbbmentem volna. De azért okos, szép és becsületes könyv.

Ursus Libris, 2016.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása