Jim Robbins: Azok a csodálatos madarak

Mennyi minden tanulhatunk a madaraktól! Jim Robbnis: Azok a csodálatos madarak című könyvéből kiderül, hogy az ember régóta keresi a madarak repülésének titkát- és persze evolúciós eredetét. Két elmélet alakult ki: az ősi dinoszauruszok utódai talajról repültek, vagy éppen fáról reppentek fel a magasba. Robbins ismerteti Ken Dial véleményét, aki szerint egyik álláspont sem igaz: a madarak ugyanis függőlegesen másztak!
Ezen kívül azonban még számtalan meglepetés várja az Olvasót. Megtudjuk például, hogy kolibri akár másfél órát is képes egy helyben repülni, amihez a testhez viszonyított elképesztő izomzat szükséges. A 21.században arra is rájöttek, hogy a madarak- és talán a fejlettebb emlősök is. képesek új idegsejteket termelni. a madár-kommunikáció új formáit fedezték fel. Megfigyelték a gyurgyalagokat, amint feje tetejére állítják mindazt, amit a hagyományos családmodellről tudunk. Külön tudománnyá fejlődött a madarak nyelvének tanulmányozása. Intelligencia és társadalmi fejlettség remekül találkozik a hollók esetében.
Szóval, az a helyzet, hogy bár az ember a legfejlettebb lény, ez még nem garantálja, hogy teljes mértékben megérti a nála kevésbé fejletteket. A madarak még hosszú ideig megoldásra váró rejtélyek maradnak. És ha olyan könyvek születnek rólunk, mint Jim Robbnis alkotása, akkor mindig lesznek bátor kalandorok, akik e rejtélyek nyomába erednek.

Tericum Könyvkiadó, 2018.
Nagyon szimpatikus, igényes könyvkiadó! Gazdag,változatos tematikájú könyveket forgalmazó webáruház: tericum.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása