Jakub J.Grygiel-A.Weiss Mitchell: Nyugtalan határvidék

A könyv alcíme:Felemelkedő riválisok, sebezhető szövetségesek és az amerikai hatalom válsága.

Jakub Grygiel és A.Weiss Mitchell könyve 2016-ban, Trump hatalomra kerülésének évében jelent meg. A Nyugtalan határvidék azzal a szándékkal íródott, hogy az Obama-adminisztráció távozása utáni új amerikai kormányzati adminisztráció számára új külpolitikai paradgimákat fogalmazzon meg, a váltáshoz pedig konkrét tanácsokat is adjon.
Grygiel és Weiss Mitchell alapkoncepciója az, hogy az USA túlzottan befelé fordult leépítette szövetségi rendszerét, valamint alábecsülte a három legfontosabb geostratégiai ellenfelet: Oroszországot, Kínát és Iránt. Enne következménye azt lett- így tovább a gondolatmenet- hogy a feléledő ellenség rendszeresen szondázza az Amerikai Egyesült Államokat, azaz vizsgálja, meddig tart az USA tűrőképessége, hogyan reagál a regionális fenyegetésekre. Más szóval: sem Kína, sem Oroszország, sem Irán nem akar háborút az Egyesült Államokkal, pusztán arra kíváncsi, meddig mehet el. Ennek a politikának legjobb ellenszere pedig a szövetségi rendszer megerősítése- azaz éppen az, amit a mindenkori amerikai izolacionisták oly hevesen támadnak. Tehát meg kell erősíteni Magyarországot, Lengyelországot, Szlovákiát, az eddiginél több támogatást kell adni Izraelnek, s ápolni kell az olyan jó viszonyt Kína legfőbb riválisaival:Japánnal, Dél-koreával, illet ve az újonnan feltörekvő Malaysiával.
Ha az elmúlt három évet nézzük, azt gondolom, Trump és kabinetje pontosan eszerint járt el. Csakhogy nemcsak a szerzők által felsorolt három szondázó ellenség létezik. Ide sorolnám még Észak-Koreát, Pakisztánt, Indiát, valamint a globális pénzügyi elit néhány oszlopos tagját. Az a baj, hogy manapság túl sok kisegér szeretne elefánt lenni, túl sokan szeretnék betölteni a hidegháború után előállt történelmi szituációban keletkező hatalmi vákuumot. Ennek pedig, bármit is csinál az Egyesült Államok, könnyen lehet a vége valódi háború. Isten ne adja.
A Nyugtalan határvidék alapos könyv, mindenkinek, aki kicsit is érdeklődik a nemzetközi politika iránt, tiszta szívből ajánlom. elgondolkodtató, korrekt.

Magyarul megjelent: Antall József Tudásközpont, Budapest, 2017.
ajtk.hu

Külön felhívnám a figyelmet az oldalon található Kutatói blogra. Itt nagyon színvonalas szakértői elemzéseket olvashatunk a nemzetközi politikai eseményekről, azok hátteréről.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása