Szécsi Noémi: Nyughatatlanok

Elképesztően jó, maradandó olvasmányélmény, remek történelmi és egyúttal lélektani regény. Véleményem szerint - s ez csak egy vélemény a lehetséges sok közül- a Nyughatatlanok című könyv Szécsi Noémi eddigi legjobb alkotása.
Leverték az 1848-49-es forradalom és szabadságharcot, a forradalmárok emigrációba kényszerültek. Erről az emigrációról szól a Nyughatatlanok című regény.
Az Előhang nagyon kegyetlen. Rablóbanda kifoszt egy kastélyt, megölnek mindenkit, az emberélet nekik semmi, szadisták, kapzsik. Szécsi Noémi rendkívül plasztikusan, szemléletesen írja le ennek a támadásnak a történetét. ( konkrétan: borzongtam tőle, pedig nem vagyok túlérzékeny).
Az első fejezet a híres tengeri üdülőhelyre, Biarritzba kalauzol el. Két úriasszony, Aimé, és Effie egy üdülőhelyen tölti a nyárvéget, állítólag egészségügyi problémáiktól próbálnak szabadulni. Kiderül:Aimé, azaz Amy, aki állítólag skót, férjére vár, aki valami gyanús dologban ügyködik. A kisfiú egy éjszaka rosszul lesz, majdnem meghal.
A második fejezetben három magyar úriember Törökország felé utazik, mókáznak és részegeskednek a hajón. Még az életüket is kockára teszik, pusztán virtusból.Aztán megérkeznek, ki Törökországba, ki továbbhajózik egészen Marseille-ig. Egy bolyongás, nyughatatlan vándorlás az egész emigráció.

És ahol nyughatatlan a test, ott a szellem sem nyugszik. Sokan az okkultizmus csapdájába esnek, asztaltánccoltatással vagy a kor egyik divatos gyógymódjával, mesmerizálással próbálkoznak. Az igazi baj azonban a hontalanság. A lélek nem nyugszik, folyton menedéket keres. Az emigránsok próbálnak kapcsolatba kerülni az itthoniakkal, akár okkult módon is.

Nagyon sok kritikus felvetette, hogy Szécsi Noémi regénye voltaképpen nőregény. Azt gondolom, ez így, ebben a formában kimondva, nem igaz. Az tény, hogy a női karakterek valahogy jobban formáltak, mégsem az a célja a Szerzőnek, hogy könyvében az emigráns nők helyzetét elemezgesse. Hanem az, hogy megelevenítse azt a fájdalmat, amit az 1849-i világosi fegyverletétel okozott.

Szécsi Noémi: Nyughatatlanok című regénye a 21.század magyar szépirodalmának maradandó alkotása. Ajánljuk mindenkinek, aki szereti a történelmet, az irodalmat. Nem posztmodern mű, szép, kerek történet, és gyönyörű lélekelemzés, mindenki épülésére.

Európa Kiadó, 2011.
A Kiadó weboldala: europakiado.hu


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása