Sorin Titel:Asszony, íme a te fiad

Az 1970-es években- legalábbis az akkori idők irodalmi gurujai ezt állították- válságba került a hagyományos próza. ebből a válságből két út ágazott el:
- a posztmodern- ezzel most külön nem foglalkozunk, szerintem mindenkinek megvan a véleménye róla
- a mágikus realizmus. Ez az irányzat elsősorban Latin-Amerikában lett népszerű (Garcia Márquez: Száz év magány), de jutott belőle Európába, mégpedig annak keleti részére is.
Sorin Titel román prózaíró: Asszony, íme a te fiad című regénye valahol a Regátban, a kommunizmus legsötétebb történelmi pillanataiban játszódik. Sofia együtt él- pontosabban kifejezve: egy szobában lakik- egyik fiával és menyével, mérhetetlen szegénységben. Sofiát az utóbbi napokban rémálmok gyötrik. Egy nagy házban van, a házban sok ajtó, az ajtón sok lakat. Át kell vergődnie, egész a legutolsó szobáig, ahol is meglátja legkisebb fia véres holttestét. És ez az álom kísérti Sofiát napról napra, hétről hétre.
Közben feltárul a család élete, a múlt, ahol is Sofia- aki még gyereklányként ment férjhez- úgy nevelte fel gyermekeit, hogy semmi befolyása nem volt felettük, mindent az anyósa, a férje nagymamája illetve a férje dédnagymamája intézett. Nem volt igazi anya, csak játszópajtás. Ráadásul a három gyerekre, tíz évvel később, még jött egy negyedik. Ez a fiú lett anyja kedvence.
És őt látja most anyja meghalni, éjszakáról éjszakára...

Sorin Titel- nem akarok elfogult lenni, főleg nem irodalmi kérdésekben- megírta a 20.század egyik legjobb kelet-európai regényét. asszony, íme a te fiad- tele okkult izgalommal, történelemmel, babonával, boszorkánysággal. Akár valós is lehetne a történet- de nem az. Ez csak mese.
Biztos?

Európa Könyvkiadó, Budapest, 1986.
Itt találja a Kiadó újabb könyveit:europakiado.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása