Serfőző László- Sterl István:...és nem lett világháború!

És nem lett világháború? Hurrá.
Serfőző László és Sterl István arra vállalkozott, hogy fiatalok számára röviden összefoglalja a második világháborút követő időszak- azaz a hidegháború- fontosabb nemzetközi eseményeit. Ez a történelmi összefoglalás igencsak marxistára sikerült, meg a kor marxista átlagtörténetírásához képest is igencsak ultrabalos.
Amerika mindvégig atomháborút akar. A Szovjetunió és a béketábor viszont egyáltalán nem akar atomháborút. A vietnami háborút az USA agressziója robbantotta ki. A vietnamiak kizárólag áldozatok, az amcsik pedig hódító imperialisták. A Varsói Szerződés akadályozta meg, hogy Magyarországon 1956-ban győzzön az ellenforradalom. A Szovjetunió és Nyikita Hruscsov bölcsessége mentette meg a világot a kubai rakétaválság alatt a világháborútól. A Varsói Szerződés akadályozta meg, hogy a gonosz csehszlovák reformerek- akik valójában imperialisták- átvegyék 1968-ban a hatalmat. Carter gonosz, Reagan nem különben. A lengyelországi eseményekben a reakciós katolikus egyház játszotta a főszerepet, ők állnak a Szolidaritás mögött.

Klóg a lóláb, ezt a könyvet már gyermekkorunkban sem szerettük. Az egész egy nagy ideológiai propaganda, semmi tárgyilagosság, semmi törtnetírói objektivitás. A jelen igazolása a múlttal.
Ugyanakkor könyvkiadóinknak el kellene gondolkodni azon, hogy most, 2019-ben, kiadnának egy hasonló sorozatot fiataloknak, a mai kor eseményeiről. Politikai propagandától mentesen.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása