Lucy Folley:Vendéglista

 Lucy Folley könyve annyira hátborzongató, hogy olvasás közben le kellett tennem pár percre,hogy megnyugodjak. pedig- részben minkámból adódóan- elég sok krimit, thrillert olvasok, de a Vendéglista valamennyinél ütősebb. A hagyományos thriller-elemeket kombinálja a Szerző az angol krimi megszokásaival:rejtéllyel, titokzatossággal, mindenféle logikai csavarokkal. Szokás szerint egy rövid cselekményleírással próbálnék kedvet csinálni a könyvesboltok, könyvtárak megrohamozásához. Ajánljuk minden krimi- és thriller-rajongónak. 

A történet egy Írországohz tartozó,mélyen az Atlanti-óceánon fekvő szigeten játszódik. Kevesen laknak itt, a tőzegmocsár ugyanis kísértetek tanáyja- legalábbis így tartja a néphagyomány.
Aoife és férje, Frankie, megvásárolta a szigeten található romos kastélyt és felújította. A hölgy esküvőszervezéssel foglalkozik, nagy neve van a szakmában, rávette celeb barátnőjét, aki egy internetes oldal tulajdonosa és főszerkesztője, hogy ezen a szigeten tartsák az esküvőt. Jules és Will nagyban készülnek az esküvőre. A hölgy azonban kap egy levelet: ne menjen hozzá Willhez, mert a férfi nem az, akinek mondja magát. Jules úgy tesz, mint aki nem vesz tudomást a levélről, de azért a szíve mélyén ott laőisgál a kérdés:valami rosszindulatú rágalomról van szó, valaki el akarja venni a boldogságát, vagy tényleg van a dologban valami...Lassan megérkeznek a pár esküvői tanúi. Charlie, aki Jules régi barátja, folyamatosan győzködi magát arról, hogy á,  nem szerelmes Julesba, valójában viszont igen. Felesége, Hannah, nagyon furcsállja ezt a baráti kapcsolatot, de igyekszik uralkodni féltékenységén. Ami azonban igazán feltűnő a szigeten, az Will és barátainak viselkedése. Valahogy nem illenek abba a társaságba. Olyanok, mint akik megragadtak a kamaszkorban. Az esküvő előtti napon például bulit csapnak, ahol töben is levetkőznek meztelenre. Aoife, az esküvőszervező, azon aggódik, nehogy valami botrány legyen a dologból. Elvégre Jules ismert ember, egy népszerű internetes oldal tulajdonosa. 
Különösen aggasztónak tűnik a násznagy, Johnno és Will viselkedése kapcsolata. Will egész addigi életében pátyolgatta Johnnot, akinek azonban soha nem jött be semmi. Az iskolát se sikerült rendesen elvégeznie, vállalkozásaival kudarcot vallott, most valami whiskey- gyártással próbálkozik, de ez sem néz ki valami sikeres, nagy jövőjű vállalkozásnak. Julest elsősorban az aggasztja, hogy Johnno élősködik Willen, ő pedig lazán teljesíti mostohatestvére legelképesztőbb kéréseit is. A menyasszonynak már azi s megfordul a fejében, hogy esetleg zsarolás állhat a háttérben...S vajon fogadja féltestvére házaságát a kissé instabil lelkű Olivia,aki koszorúslány lesz az esküvőn, de idegrendszere bizonytalanná teszi, ráadásul, mint kiderül, vagdossa magát. Anyjuk egyételműen oliviát szereti jobban, mondván, Jules bátor, egészséges, úgyis megáll a saját lábán, Olivia viszont gyámolításra szorul. Emiatt anyjuk kissé túl is kényezteti Oliviát. 
A párbrszéedek során rengeteg szó esik egy legénybúcsúról. Charlie megviselten jött haza a pár napos rendezvényről, de semmit nem mondott feleségének. 
Az eskövő napjának délutánján Olivia beindul az óceánba. Csak megy, csak megy,egészen a fulladásig. A násznép teljesen lebénulva bámul. Csak Will nyeri vissza tettrekkszségét, beúszik és kimenti a lányt. De van az egészben valami gyanús, valami, ami nem illik oda, ami szokatlan ilyen helyzetben....Spoiler vége. 

Ami miatt Olvasók százezreinek tetszerr eddig Lucy Folley könyve, azok a következők:
1. A helyszín. Krimibe- thrillerbe illő, misztikus sziget, kísértetekkel, mocsarakkal.
2. A történetmesélés módja. Nem hagyományos, de nem árulom el, milyen, derüljön ez ki akkor, amikor Ön, Kedves látogatónk, kézbe veszi a könyvet.
3. Múlt és jelen folyamatos kapcsolata. A múlt még nem zárult le ezeknek az embereknek az életében. 

A Vendéglista a 2020-as évek egyik thriller-bestsellere. Ne hagyja ki! 

21.Század Kiadó,Budapest, 2021, fordította Illés Róbert

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása