Szakonyi Károly:Vendég a palotában

 Szakonyi Károly korunk irodalmi életének egyik legismertebb alakja, kitűnő író. Legtöbben színdarabjairól ismerik, melyeket az ország vezető színházai játszanak. Vendég a palotában című könyve kitűnő elbeszéléseket, novellákat tartalmaz. Fő témái:
- Generációk egymás mellett élése, ellentéte
- a huszadik századi magyar történelem a kisember szemszögéből
- A szegénység, elhagyatottság a magyar társadalomban
- Ember és környezete, ember a nagyvárosban és falun. 
- Szerelem, házasság, kapcsolatok
- Az élet apró örömei, bánatai
- Nyomás, lelkiismeretfurdalás és az egyén erre adott reakciója
- A kor furcsa, nehezen megmagyarázható eseményei

Az alábbi könyvajánlóba kiválasztottam néhány érdekes novellát, ezekről szólnék most néhány mondatot.

A szép hadnagyné. Voltaképpen a szerelem és a történelem kölcsönhatása a témája ennek a műnek. Lehet bármilyen gonosz a külső, történelmi kor ( pl. Rákosi-diktatúra), az emberek emberek maradnak, érzéseikkel, melyeket olykor évtizedekig őriznek. Az ötvenes években amatőrök színdarabot adtak elő. A titkárt játszó színész beleszeret a titkárnőt játszó színésznőbe, aki nem mellékesen egy rendőr felesége. Húsz év múlva a nő már egy mérnökkel él, és nem is emlékszik erre a színdarabra, szerelemre pedig pláne nem...

Hárman, kapitányok. Egy apa kirándulni viszi két kisfiát. Egy darabig minden zökkenőmentesen zajlik, osztatlan a családi idill, bár érződik a gyerekeken, hogy nem kirándulással szokták tölteni mindennapjaikat...Aztán, egy ártatlan játék során, előkerül mindaz az erőszak, mocsok, melyet a gyerekek a tévében látnak, többnyire a krimikben és a híradókban. A srácok agresszívvá válnak, egyszerűen azért, mert ilyen világban, a televíziótól uralva nőnek fel. Aztán eltelik pár perc, és a gyerekek újra gyerekké válnak. De az a pár perc, az örökké beissza magát az apa lelkébe.

Reggeli a teraszon. Amikor az ember már öregszik, elkezd gondolkodni azon, hogy mi is történjen vele halála után. Margit, az egyszerű, dolgos feleség szinte elájul, amikor megtudja, mit tervez jelenlegi férje: abba a hármas sírba temetné el őt, melyben most első felesége holtteste nyugszik. Margit undorodik attól, hogy halála után férje előző feleségére fektessék. Ám az ember csak nem akar lemondani ördögi tervéről. Margit előbb ellenségessé válik, aztán igencsak gonosz tervet eszel ki. Nagyon angol stílusú novella, engem első olvasás után Roald Dahl műveire emlékeztetett. 

Egy fickó a konyhában. Kitűnő novella a generációk együttélésének apróbb mégis szeretetteljes feszültségeiről. Szülő, nagyszülő, unoka együtt laknak egy pesti lakásban.Téli hétköznap, a felnőttek munkába készülnek, a gyerekek még kicsik, vinni kell őket iskolába, óvodába. A nagyobbik lány elfelejtette megírni az egyik leckéjét, hát bepótolja hajnalban. A nagypapa a konyhában készíti a reggelit, főzi a " kotyogóson" a kávét, közben pedig azon tűnődik, hogy lehet ilyen gyorsan, felszínesen, rohanva élni, mint ahogy azt a mai fiatalok teszik. És hogy ki az a fickó a konyhában? Kiderül, ha kézbe veszik Szakonyi Károly eredeti, kitűnő kisprózai alkotásokkal teli  kötetét, mely manapság már csak antikváriumokban, könyvtárakban elérhető. A Vendég a palotában című könyvet minden irodalomkedvelő számára szívből ajánljuk. 

Szépirodalmi, 1985.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása