Kondor Vimos:Bűnös Budapest

Kondor Vilmos műve nem pusztán krimi, hanem történelmi regény. A Bűnös Budapest elvezet bennünket egy réges régi világba, a huszadik század első felének Budapestjére. Autó még nagyon kevés van, akad viszont számtalan vendéglő, kávéház, mulató, köztük illegális is, ahol a veszedelmes baccarat nevű kártyajátékot űzik. Bepillanthatunk- bár nem ezen van ahangsúly- a kor politikai életébe is, megismerjük, hogy működött az 1930-as években, közvetlenül a második világháború kirobbanása előtt. Megismerjük a kor rendőrségi viszonyait, ellátogatunk sajtótájékoztatókra, s beszívhatjuk korabeli újságok szerkesztőségeinek nem mindig tiszta levegőjét. Mindemellett kapunk egy fantasztikusan jó krimit. Amelynek rövid cselekményét- pontosabban: annak elejét- felvázoljuk. Aztán irány a könyvesbolt vagy a könyvtár! 

A történet sötét időkben kezdődik. 1939-ben Németország és a Szovjetunió ( az év augusztusában megkötött, általános európai döbbenetet okozó Molotov-Ribbentrop paktum alapján) megtámadta Lengyelországot. Ekkor még nem tudják a kortársak, de ez a második világháború kezdete.A magyar kormány- a németek kérése ellenére- úgy döntött, hogy beengedi az országba a Lengyelországból menekülőket. Több tízezeren lépik át a határt: katonák, civilek, köztük néhány gyanús elem is. Logisztikáról alig beszélhetünk, teljes a fejetlenség a határhoz közeli vasútállmásokon. A néhány csendőr mindent megrpbál a rend megőrzése érdekében, de így sincs elég élelem, gyógyszer.Gordon Zsigmond újságíró tudósít a helyszínről, de nagyon érdekes sztoriba botlik.Csakhogy a cenzúra megakadályozza abban, hogy megírja.
 A Vöröskereszt összegyűjt három teherautónyi élelmet és gyógyszert, ez azonban szőrén- szálán eltűnik. Egy titokzatos, gyanús kapcsolatokkal rendelkező férfi, bizonyos Wayand úr, megbízza Nemes Sándort, az immár nyugdíjas éveit töltő legendés detetívet, aki annak idején elkapta Matuska Szilvesztert, hogy derítsen fényt az ügyre. Nemes, annak elenére, hogy rettenetesen fáj a térde, kiutazik a magyar-lengyel határra. Ott szembesül azzal, hogy bizonyos " magasabb körök" megtiltották a katoknáknak és csendőröknek, hogy beszéljenek a szállítmányról. Valaki nagyon nagy befolysással bíró ember állhat a dolog mögött. 
A cselekmény másik szála. Délelőtt vagyunk a budapesti Császár-fürdőben. Egy fiatal lány teljesen rosszul van, nincs magánál, mindenféle érthetetlen, francia hangzású szavakat motyog, majd belesétál a vízbe, és hagyja, hogy lemerüljön a medence aljára. Megfullad, hiába tesz meg mindent az úszómester. A rendőrségi vizsgálat megállapítja, hogy kábítószer hatása alatt állt a lány, bár az éppen Hawaiira készülő boncorvos igencsak furcsállja, hogy a lány nem rendszeres fogyasztó volt. Gordon Zsigmond pedig írna az ügyről, elmegy a sajtótájékoztatóra. Nem sokkal ezután tejesen feldúlt barátja, egykori gyakornoka, Radványi szeretne vele beszélni. Radványi szerint a lány, aki meghalt, barátnője az ő szerelmének, aki táncosnő...szóval, igen bonyolult történet ez. Gordon és Radványi ellátogatnak Budapest egyik ópiumbarlangjába, ahol is találkoznak a tánccosnővel. Másnap Radványi meghal. Gordont igencsak megviseli a hír. Ráadásul megjelenik a lakásán Anna, aki állítólag Krisztinának, Gordon feleségének a rokona, igencsak rányomul a férfira.Gordon Zsigmond beletenyerel olyan nagy ügyekbe, mint eddig soha...

Kondor Vilmos könyvét azoknak ajánljuk, akik szeretik a krimit is, a történelmet is. Nagyon pörgős, cselekményes, ugyanakkor elképesztő milliőt bemutató könyv a Bűnös Budapest. Olvassuk el, és tanuljunk belőle! 

Open Books, 2022. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása