Zajácz D.János:Véres Balaton.Gyilkosság az úttörőtáborban

 Zájecz D. János kitűnő könyve a retro-krimi műfajának mesterműve. Az alábbi könyvajánlóban arra teszek kísérletet, hogy leírjam:miért is tetszik nekem ez a könyv. Spoilert, bármiféle cslekmény-összefoglalót nek szeretnék írni, hiszen krimiről van szó, a rejtélyek műfajáról, ahol is az újdonság, mint olyan, hatalmas vonzerővel bír. Az Olvasóra bízom, hogy haladjon együtt ezzel a nagyon izgalmas cselekménnyel. Én csak saját véleményemet, benyomásaimat írom le. 

Tehát miért is tartom nagyon jó könyvnek Zájecz D. János alkotását? 
1. Nagyon érdekesen bonyolódik a cselekmény. Fordulat és felismerés követi egymást- ahogy a klasszikus görög dráma kapcsán szoktak fogalmazni az irodalomtudósok. Az eltűnt francia kislány hajcsatja, a női holttest kivájt szeme,az akkoriban még jóformán ismeretlen bűnügyi profilozás szerepe, a nevelőintézeti szál, a vadászházban történtek- mind-mind előreviszik a cselekményt és nagyon váratlan megoldások. 

2. Kitűnően formáltak a karakterek. Adorján, hősszerelmes nyomozó, nem mellékesen irigyelt, Nyugaton rendszeresen megforduló diplomatagyerek. Lendvay Laura, mint korabeli fiatal lány. A vállalati vezető, mint az 1970-es évek jellegzetes figurája- remekül sikerült karakterek. De legjobban megformált figura, az bizony Lendvayné, a lányának mindenáron jó partit kereső, kissé komikus kissé idegesítő anyuka, hát ez is tipikus figurája volt az 1970-es éveknek. 

3. Nagyon jók a korabeli életmóddal, politikai viszonyokkal kapcsolatos " jelenetek", meglátások, apró kis életképek. A vidéki rendőrkapitányságra csillogó nyugati autóval érkező nyomozó irigységet vált ki a veszprémi kollégákból, akik többnyire szovjet Ladával járnak. A Hofi Géza-jelenségen is volt, akik átlátott ( ez egy naggyon összetett dolog,fiatal Olvasóknak talán érdemes lenne jobban kifejteni, de erre most nincs mód). Nyugati cuccok, parfünök csodálatot váltanak ki a hölgyekből.Egyetlen tévécsatorna van Magyarszágon, hiszen kommunista diktatúrában élünk. A sajtót központilag irányítják. A francia kislány eltűnése egybeesik a Soós-gyilkossággal. Ezek mind- mind nagyon jó elemei ennek a prózának, fokozzák az olvasói érdeklődést, és hát- mit tagadjam- kicsit nosztalgikusak is.  Ugyanakkor Zájecz D. János nem idealizálja a kádári világot, sőt....

4. Remekül megoldotta Szerző a problémát: hogyan " hozzunk ide" az 1970-es évek Magyarországára ráadásul a zánkai úttörőtáborba, egy francia lányt. 

5. És hát a regény vége,az utalsó oldalak,hát az az igazi mestermű. Bizony a 20-21.századi Magyarországra jellemző ( volt):a felelősség elsumákolása, csoportos bűn esetén a kisebb rangúak beáldozása, a komolyabb funkcionáriusok megmentése. Sajnos, ilyen eset többször előfordul(t) ebben az országban. 

6. Nagoyn fontos:Nem találtam ki a gyilkost. Egy kriminél borzasztó illúzióromboló, ha a könyv közepén már nagyjából sejtem, mi történt. A véres Balaton. Gyilkosság az úttörőtáborban című krimi elejétől a végéig titokzatos, folyton kereső, kicsit misztikus, izgalmas, az utolsó oldalig akad fordulat, izgalom.  

7. Nem tartanám rossz ötletnek, ha valaki rendező- producer filmvászonra álmodná a Zájecz D- könyveket. Véleményem szerint bőven lenne rá érdeklődés. Jó magyar krimiből amúgy is hiány van, az angolszász és skandináv szerzők mintha kibérelték volna ezt a műfajt. Szóval, szerintem jól mutatna filmen a Véres Balaton. Hogy ki játszaná Adorjánt? Lenne ötletem, de ide most nem szeretnék neveket írni. Ajánlom a Véres Balaton. Gyilkosság az úttörőtáborban című könyvet minden krimirajongónak, filmesnek, és mindenkinek, aki valaha nyaralt a Balatonon. 

General Press Könyvkiadó, 2022.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása