Anders de la Motte-Måns Nilsson:A halál színre lép

 Kiváló krimi,az Österleni gyilkosságok című sorozat 1. kötete. Anders de la Motte és Måns Nilsson könyvében nincs ott az a sokszor már rágógumi-ízű borongós,depresszív hangulat, amely, sajnos, nagyon sok skandináv detektívregényben tetten érhető. Vannak viszont élettel teli, realista módon ábrázolt figurák,valódi emberi és társadalmi konfliktusok, és egy igazán kimunkált,minden elemében logikus és összeillő cselekmény, váratlan fordulatokkal fűszerezve. Az alábbi könyvajánlóban egy rövid spoilerrel igyekszem felhívni az Olvasók figyelmét erre a könyvre. A halál színre lép...

A történet a 21.század elején játszódik, egy svéd faluban. Peter Vinston ( sima v-vel, ez többször is hangsúlyozza a regényben, s mindig nagyon mulatságos) stockholmi detektívfelügyelő az utóbbi időben rendszeresen elájul, ezért orvosa szabadságra küldi. És ahogy az már a szabadságolt detektívfelügyelőkkel lenni szokott, természetesen belekeveredik egy bűnügybe.
A falu tengerpartja addig mindenki számára elérhető szabad strandként funkcionált. Jessie Andeson arrogáns modorú tévés celeb és ingatlanügynök azonban megvásárolja a területet a lovasiskola vezetőjétől, és nagyon modern, ám a rusztikus vidéki stílusba egyáltalán nem illő, kocka alakú házat épít rá. Jessie-t többször megfenyegetik,névtelen levélíró többször foglalkozik vele a helyi újságban, sőt, valaki egyszer odáig vetemedik, hogy álarcban behatol a birtokára és felgyújtja a kocsiját. Jessie arra kéri asszisztensét, ne értesítse a rendőrséget, mert az rontaná az ingatlan hírnevét. Mint később kiderül, a meglehetősen céltudatos asszony hatalmas hibát követett el. Néhány héttel később holtan találják a házban: egy horog alakú nagyméretű szoborra esett rá. Peter Vinston belekeveredik a nyomozásba, pedig családja tiltja ettől. Tove Espjinggel, a bizonyítani vágyó gyakornokhölggyel nyomoz együtt. Tova nem igazán kedveli a férfit, túlságosan piperkőcnek tartja, és egyébként is: ő még nem bizonyított, ez az ő ügye. Szépen, fokozatosan azonban kialakul  köztük a megfelelő munkakapcsolat. A rendőrfőnök, akin nagy a nyomás a helyi sajtó részéről, szeretné, ha balesetként zárnák le az ügyet. Ez azonban lehetetlenné válik- mivel még egy áldozat akad.
Amikor Tove először nézte a biztonsági kamera felvételét, valami nem stimmelt vele. Ráadásul hallották a biztonsági személyzet vezetőjét, amint gyanús telefonhívásokat bonyolít le. Peter azt gyanítja, hogy a derék informatikus és a villamossági hálózat kiépítéséért felelős, nem egészen megbízható ember valamit titkol. A ki nem fizetett villanyszerelő többször is megfenyegette Jessie-t. Aztán egy napon holtan találják az illetőt:valaki odavonszolta őt a villanyórához. és...akkor itt most a spoilernek vége. Néhány cselekménymozzanatot kihagytunk, néhány meg még ezután jön.

Vajon miért is ugorhatott Anders de la Motte és Måns Nilsson: A halál színre lép című könyve a svéd bestsellerlista élére? Az egyik okot a karakterekben látom. Peter Vinstonban- azonkívül,hogy szeret mellényt viselni kánikulában is- semmi, de semmi különös nincsen. Bárki lehetne közülünk: elvált feleség, szerető gyermek, munkahelyi stressz. Nincs benne semmi mesterkéltség. Aki mesterkélt, az a színész, Jan-Eric,ő viszont már annyira az, hogy mulatunk a túlspilázott érzékenységén. A szerzők, mivel rendőrök voltak, jól ismerik a nyomozati eljárásrendet, ami ad valami szakszerűséget, nyugalmat az egész kriminek. Nincs a sokszor túlfeszített hangulat, taszító idegesség, mely nagyon sok skandináv krimiben megvan. A halál színre lép című könyvet lehet olvasni vonaton, napozás közben. És jó, nagyon jó.Ajánljuk a krimi minden rajongójának. 

General Press Könyvkiadó, Budapest, 2022. Fordította ( kitűnően) Dobosi Beáta.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása