Charles Handy:A második görbe.Gondolatok a társadalom megújításáról

 Charles Handy (1932-) ír társadalomfilozófus paradigmaváltó könyve a modern társadalmak megújulási lehetőségeiről, valamint az emberi felelősség kérdésről szól. Az alábbi rövid könyvajánlóban kiemelünk néhány, általam fontosabbanak tartott gondolatot ebből a rendkívül összetett tartalmaú, mégis:közérthető nyelven megírt könyvből. Hogy aztán egy társadalomfilozófiáról szóló könyv mennyire kell, hogy cselekvésre sarkalljon, azon már lehet vitatkozni. 

Handy rámutat a modern demokráciák egyik sajátosságára: ahogy írja, a változás üteme " a jégkorszakhoz hasonlítható", nemzedékekben mérhető. Ha belegondolunk a közelmúlt nagy társadalmi változásaiba, akkor teljes mértékig igazat adhatunk Handynek. Gondoljunk bele pl. olyan kérdésekbe, mint az urbanizáció! Nem pár év alatt ment végbe kellett hozzá két generáció. Handy arról is említést tesz, hogy a demokratikusan választott politikusok csak akkor változtatnak valamin, ha úgy vélik, ez a változás találkozni fog a közvélemény többségének igényeivel. Ez szükségképpen szab korlátokat a változásoknak. Handy ezért ezt a könyvet a fiataloknak ajánlja, azokat buzdítja egy új látásmód kialakítására és gyakorlatba való átültetésére, akik nem haszonélevezői a mostani rendszernek. A világ megváltoztatásának eszköze Szerző szerint az egymással való párbeszéd- itt hivatkozik Hume egy gondolatára, aki szerint az igazság forrása a barátok közti vita. 
Mi is az a bizonyos, a címben is említett " második görbe"? Nagyon egyszerű. A modern kapitalziumsban  dolgok úgy működnek, hogy van egy felívelő szakaszuk ,utána pedig- esete válogatja- gyors vagy lassú hanayatlás követi azt. A könyvben mindezt egy ún.szigmoid görbén látjuk. Szerző szerint még azelőtt kell beindítani az új folyamatokat, még azelőtt kell érvényre juttatni az új látásmódot, mielőtt a régi hanyatlani kezd. Egy cégnek még akkor ki kell dolgoznia az új értékesítési stratégiát, amikor még a jelenlegi stratégia fut. Azt persze roppant nehéz lehet megértetni a menedzsmenttel, hogy miért dolgozunk éppen másik stratégián, mikor a jelenleg működővel hatalmas számokat érünk el. Egy kormánnyal sem lehet könnyű megértetni, miért kell dolgozni az új külpolitika kialakításán, mikor a jelenlegi külpolitika sikeres. A folyton változó környezet sok stratéga szemében eleve kétségessé teszi egyáltalán átfogó stratégia kidolgozását. 
Pedig ez nincs így. A Munkahely című fejezet példáján: azért vannak fix pontok a jelenlegi, modernül rohanó és pörgős világban is. A főnökök szeretnek azért időnként személyesen is találkozni a beosztottakkal, mint ahogy az alkalmazottaknak sem tesz rosszat, ha- home office ellenére- időnként személyesen is konzultálhatnak a főnökkel ( nem tartozik a könyvhöz, de a világ legnagyobb pénzügyi gurujai kifejezetten tanácsolják a fiatal munkavállalóknak, pályakezdőknek, hogy minél gyakrabban keressék a főnökkel a találkozást. Sokkal gyorsabbá válik ugyanis az előmenetel). Ugyanilyen fix pontnak tűnik egy emberi adottság: az, hogy az emberek ragaszkodnak megszerzett pozíciójukhoz. Az utóbbi idők technológiai változásaira gondolva:a munkahelyek millióinak megszűnéstől rettegők kihagynak egy fontos faktort:azt, hogy az emberek nem adják magukat könnyen, ellenlépéseket tesznek akkor, ha úgy érzik, hogy a gépek túlterjeszkedtek. Az ember csodálatos,az emberi összefogás pedig csodákra képes. Handy szerint az emberek meg fogják tudni védeni a munkahelyeiket a gépektől. Ugyanakkor úgy véli:hamarosan a szerződéses szervezet ( azaz a külső vállalkozóvá válás) lesz az uralkodó munkavégzési forma. Ez rejt előnyöket, de gyengíti a hűséget, a lojalitást. Nagyon sok korábbi alkalmazottnál pedig pszichológiai problémákat okoz. Sokaknak ugyanis éppen a munkahelyi közösség jelentette az egyetlen, otthonon kívüli közösséget. 

Amit Handy a munkáról, gazdaságról, oktatásról, emberi kapcsolatokról leírt, az mind valóra vált, vagy úgy néz ki, a jövőben valóra válik. Már csak ezért is ajánlom minden gondolkodó embernek A második görbe című könyvet. Jó olvasni, kicsit olyan, mint egy bevezetés a modern világba. 

HVG Könyvek,Budapest,2015. Fordította Németh Ádám.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása