Sandra Brown:Irigység

 Különleges thriller:rejtélyes kézirat,családi dráma,és mindenféle sötét erők,melyek az emberek lelkében kavarognak. Sandra Brown Irigység című könyve nem is annyira a cselekményt,inkább egy emberi érzést állít a középpontba. Az alábbiakban rövid spoilert közlünk erről a könyvről,hogy ezzel teremtsünk,remélhetőleg minél nagyobb kedvet az olvasáshoz.

A történet a 21.század elején játszódik,Amerikában. Maris Matherly-Reed egy könyvkiadó szerkesztője,egyben a tulajdonos lánya. Férje,Noah,a kiadó menedzsere,korábban neki magának is megjelent egy könyve,de úgy döntött,inkább az üzleti vonallal szeretne foglalkozni. Maris és Noah a külvilág szemében ideális párnak tűnnek. 

Egy napon különös kézirat kerül Maris kezébe. A történet prológusa lenyűgöző:két,kissé becsípett frissdiplomás fiatalember,valamint egy mindenre kapható lány hajót bérelnek. Hatch,az öreg tulaj először nem akarja nekik odaadni a hajót,de annyira rosszul alakult a szezon,hogy minden dollárra szüksége van. Odaadja a srácoknak a hajót,de van valami rossz érzése...ez be is igazolódik. Pár óra múlva csak az egyik srác kerül elő,remeg,arca véres. Elmondja,hogy barátja és a lány valahol vízbe estek és nem tudnak kiúszni.-És ezen a ponton a kézirat félbeszakad. A szerzőről semmit nem lehet tudni,nem írt sem szinopszist,sem telefonszámot,csak három betűt:PME. Maris kinyomoztatja,ki lehet ez a titokzatos PME,és elhatározza:elutazik hozzá,és ráveszi,akár előleg folyósítása árán is,hogy folytassa a történetet. A furcsa férfi azonban felhívja őt,arra kéri,hagyja békén,nem is gondolta ő ezt a kézirat-dolgot komolyan. De a szerkesztő már csak olyan,hogyha elhatároz valamit,akkor véghez is viszi. A meglehetősen zord,magányos férfi Georgia állam elhagyott részén él,egy házban,ahol a helybéliek szerint kísértetek szoktak járni...

A háttérben eközben meglehetősen sötét és otromba dolgok zajlanak. Mivel a kiadó sikeres,egy befektetői csoport fel akarja vásárolni. Az idős Matherly-Reed,aki közel ötven éve birtokolja a céget,hallani sem akar semmiféle felvásárlásról vagy fúzióról.A befektető ekkor ráveszi a rettegett és csinos könyvkritikust,Nadiát,hogy próbálja rávenni,akármilyen eszköz bevetésével,a családot az eladásra. Nadia rájön,hogy Maris férje,Noah,nem éppen hűséges alkat. A menedzser egy idő után Nadia tenyeréből eszik. A kritikus azzal az érvvel hat Noahra,hogy addig kellene eladni a céget,amíg sikeres. Maris ezalatt Georgiában dolgozik:a titokzatos PME udvarolni kezd neki. És folytatja a kéziratot,mely egy nagyon hátborzongató,sötét történetté válik, számunkra felfoghatatlan indítékú gyilkossággal. Spoiler vége.

Sandra Brown:Irigység című könyve cseppet sem átlagos thriller. Annál jóval magasabb színbonalú. Csak erős idegzetű Olvasóknak ajánljuk. Magyarul a Reader's Digest Válogatott Könyvek sorozatban jelent meg.2003-ban,Révbíró Tamás fordításában.Ajánljuk a műfaj minden rajongójának.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása