Michele Wucker:A szürke rinocérosz

Mindennapi életünk telis-tele van szürke rinocéroszokkal. Olyan válságokkal, problémákkal, gondokkal, melyeknek akadtak ugyan előjelei,előzményei, de bizonyos pszichológiai és szociológiai motívumoktól vezérelve egyszerűen elsiklottunk felettük.Nem biztos, hogy minde efféle előjelről és előzményről tudtunk, de ha tudtunk is, nem törődtünk vele. Michelle Wucker: A szürke rinocéérosz című könyve ezekről a szürke rinocéroszokról szól.  
Hogy jobban megértsük, mire is akar bennünket rávezetni Michelle Wucker, ebben a meglehetősen szűk terjedelmű könyvajánlóban néhány konkrét példát ismertetünk, pontosabban: utalunk ezekre, melyek szerepelnek ebben a kitűnő könyvben!

Kezdjük magával a névadással: miért pont szürke rinocérosz? A Szerző egy szafari- kalandjáról kapta az elnevezést a jelenség. A helyiek, rutinos szakértők, rengetegszer elmagyarázták a tapasztalatlan amerikai turistáknak, hogy óvatosak legyenek a rinocérosszal, ne közelítsék meg, főként a nőstényt a kicsinyével. Ennek ellenére, amikor a turistacsoport közel került az orrszarvúakhoz, óvatlanul megközelítette azt. Természetesen óriási kavalkád lett a vége, a nőstény észlelte az idegen emberek jelenlétét, felbőszült, és közel 40 kilométer/óra sebességgel feléjük futott. A történet végét nem tudjuk meg. A tanulság a lényeg. Tehát: voltak előjelek, még figyelmeztetést is kaptak a turisták, mégis, a nem megengedhető, önveszélyes magatartásformát követték. Elhanyagolták a filgyelmeztetéseket.
Vagy itt a 2008-as pénzügyi válság. Wucker bebizonyítja, hogy- ellentétben a vezető amerikai bankárok egy részének állításaival- igenis voltak előjelek. Már 2008. januárjában a világ gazdasági moguljai jelezték, hogy baj lesz. Újságcikkek jelentek meg a nyugati világ vezető napilapjaiban, melyek figyelmezetették az embereket a lehetséges veszélyre. Ennek ellenére mind a bankárok nagy része, mind az egyszerű emberek eltekintettek ezektől az előjelektől és figyelmeztetésektől, és mindent csináltak tovább, úgy, mint addig. Túlzott óvatoskodásnak, sápítozásnak vélték az intő hangokat. Ennek a következménye lett a pénzügyi és általános gazdasági válság. 
Még korábbra visszatekintve:az Enron cég csődje sem a semmiből jött. Wucker plasztikusan és részletesen elmeséli,hogy volt bizony olyan szakértő, aki figyelmeztette a céget képviselő befektetési vállalatot, hogy a vagyonérték nem felel meg a valóságnak, a vállalat egyszerűen túl van árazva. De persze őrá sem hallgattak:mindent csináltak úgy, ahogy addig. 
Egy ókori példával, a történelem egyik legismertebb eseménysorával is találkozunk:a Kr.e.5, században hatalmi konfliktus robbant ki a poliszokban élő görögök és a hatalmas birodalmat alapító és fenntartó perzsák között. Xerxész a marathóni csata után tíz évvel megpróbálta hajóhadával leigázni a görögöket. Xerxésznek voltak olyan tanácsadói, akik óvták őt ettől a kalandtól, de ő nem ezekre hallgatott, hanem a hízelgőkre. A görögök viszont kaptak figyelmeztetést a delphoi jósdától ( " fából épült fal"), és jól is értelmezték ezt. A themisztoklész vezette hajóhad vissza verte a hódítani készülő perzsákat. 
Wucker részletesen felsorolja azokat a pszichológiai jelenségeket, torzításokat, melyek miatt hamisan értékeljük a világ jelenségeit. Megtudjuk, mi az az emoracionalitás, miért lesz időnként mindenkin úrrá a csordaszellem,valóban igaz-e a politikusok megközelítése, miszerint időnként nem árt a ködösítés. Megtudjuk azt is, mi különbség a Taleb- féle fekete hattyú (egy korábban megjelent nemzetközi bestseller címe) és a szürke rinocérosz-jelenségek között. 

Kinek ajánljuk ezt a könyvet?Néhány célcsoportot felsorolnék:
- pszichológusok,szociálpszichológusok
- közgazdászok ( elméleti és gyakorlati vonalon dolgozók egyaránt)
- mindenkinek, aki bármilyen szinten foglalkozik vezetéssel, intézmény irányításával, legyen az vállalat, alapítvány, média, bármi. 
- tanároknak- mert véleményem szerint a szürke rinocérosz- jelenségek az oktatásban is működnek
- és mindenki ,akit érdekel. 
Kitűnő könyv, élvezetes a stílusa, nagyon tartalmas és eredeti a mondanivalója. 


Athenaeum Könyvkiadó, 2016.Fordította Robin Edina és Berki Éva 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása