Harlan Coben: A kisváros titkai

 Akinek ismerős Harlan Coben egyik legjobb regényének címe,ne csodálkozzon:a könyv alapján készült filmsorozat óriási iskert aratott az egyik legnépszerűbb stream-oldalon. Mi most, ebben a rövid könyvajánlóban a könyvvel foglalkozunk. Remekmű: izgalmas,feszült és realista: ak ifigyelmesen olvassa, sok dolgot megtudhat belőle a 21.század Amerikájáról, elsősorban a középosztályról. 
A több szálon futó cselekmény kezdetét igyekszünk röviden, amolyan spoiler-szerűen összefoglalni, hogy ezzel csináljunk kedvet a Kisváros titkai című könyv elolvasásához. 

A történet napjainkban játszódik. Cslekményszálanként haladunk előre,azt pedig, hogy az egyes szálak miként függnek össze, nem áruljuk el. Ez legyen a könyv és az Olvasó titka...
Az első szál még a voltaképpeni cselekmény előtt indul, visszanyúlik a pár hónappal azelőtti múltba. Egy iskolai tanár igencsak gúnyos megjegyzést tesz egyik tanítványára. Az osztálytársak pedig, amolyan gyermeki kegyetlenségtől vezérelve, csúfolni kezdik a lányt, sőt, interneten is zaklatják ( buylling). A lány szülei az iskolaszékhez fordulnak. Főnöke nyomására a tanár bocsnatot kér a lánytól, de maradhat tanári posztján, mert a gyerekek többsége pozitívan nyilatkozik róla. És valóban jó tanár az illető, ám egyszer hibázott. Csakhogy a lány apja nem akar belenyugodni az iskolaszék döntésébe. Szeretné, ha elbocsátanák a tanárt, különben...
 A következő szál:egy meglehetősen furcsa, zavaros filozófiát hirdető fickó és depressziós társnője nőket rabol el, becsalogatja őket egy furgonba, és valami videókról faggatja. Amikor azok nem válaszolnak, vagy nem megfelelő választ adnak, a fickó összeveri a fiatal nőket, és a legkülönbözőbb módon eltünteti. Az egyik nőt beöltözteti prostituáltnak és holttestét kidobja egy rossz hírű környék kellős közepére. A kirendelt nyomozó már éppen lezárná az ügyet, amikor felettese a helyszínre érkezik, és megállapítja, hogy a nő nem lehet prosti, mivel nem úgy égett le a bőre, mint azoknak a nőknek szokott. A nyomozó panaszt tesz. 
A harmadik szál: Mike és Tia Baye élete pár hónappal ezelőtt még maga volt az amerikai álom. Jó állás, kertvárosi lakás. De néhány hónapja a család sokat kínlódik nagyobb fiukkal, Adammel. A fiú jegyei leromlottak, kimarad a srác esténként, stb. Elhatározzák, hogy egy szülői kémprogramot telepítenek Adam számítógépére. Mike-nak, a menő orvosnak vannak kétségei, de Tia ragaszkodik hozzá. Amikor Adam egyik haverja öngyilkos lesz a gimnázium tetején, a helyzet rosszabbra fordul. Adam napokra eltűnik, Mike pedig keresni kezdi. Egy nagyon rossz hírű városnegyedben lyukad ki, ahol is mindenféle kétes lebujok és klubok kínálnak szórakozási lehetőséget a fiataloknak. Amikor Mike Adam után menne, több fiatal fiú nekiugrik, és félholtra veri. 
A negyedik szál: Mike és kolléganője kezelnek egy súlyosan vesebeteg srácot, Lucast. Aikor donort keresnek, megdöbbentő dolog derül ki: nem a vér szerinti apjával él a srác. A fickó, aki egyébként nagyon szereti a fiút, igen hirtelen haragú ember. Kérdés: elmondják-e neki, hogy nem vér serinti rokon, magyarán: a felesége megcsalta valakivel...Nagyon komoly orvosi etikai kérdés: a páciens ugyanis a fiú, az orvosoknak az ő érdekét kell nézniük, még abban az esetben is, ha ez nem egyezik a szülők vagy valamelyik szülő érdekeivel. Mike kolléganője úgy dönt, négyszemközt beszél az anyával. 

Harlan Coben remekül ábrázolja a modern Amerikát. Az emberek, akik A kisváros titkaiban felbukkannak, remekül formált, realista karakterek. Pörgő cselekmény, sok-sok fordulat ( kiderül, hogy XY nem is az, akinek mondja magát stb), varázsolja letehetetlenné Harlan Coben könyvét. Izgalom, feszültség, azonosulás- mi kell még egy remek thrillerhez?Ajánljuk a jó könyvek minnden rajongójának. 

Jaffa Kiadó, fordította Csáki Judit, 2023.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása