Camilla Läckberg:Eltitkolt életek

 A kiváló svéd krimiíró, Camilla Läckberg: Eltitkolt életek című bűnügyi regénye- azonkívül, hogy a cseekmény rendkívül feszült, izgalmas, fordulat és felismerés egymást követi, mint valami görög drámában, szolgál egy nagyon érdekes tanulsággal. Mégpedig azzal, hogy múlt és jelen nem elválasztható, az élet folytonosága nem törhető meg, a feledés nem törli el a történelmet. Az alábbi rövid könyvajánlóban egy rövid spoilert közlök erről a nagyon sok szálon futó cselekményről. A többi a Kedves Látogató dolga. 

A történet Svédországban játszódik, egy kisvárosban, a 21.század elején. Erica, az írónő, egy napon talál egy ládát, benne füzetekkel. Kiderül, hogy az iskolás füzetek anyja második világháborús naplóját tartalmazzák- de csak 1944. végéig. Csakhogy mást is talál: egy német katonai kitüntetést. Mivel nem járatos a történelemben, az érmét elviszi egy szakértőhöz, bizonyos Erik Franelhez. Erica férje, Patrik, a nyomozó, most éppen gyesen van egyéves kislányukkal. Az, hogy az apa megy gyesre, elég alaposan kiakasztja Kristinát, Erica anyósát. Ő hagyományos családmodellben gondolkodik, szerinte a nőnek kellene gyesre mennie. 
A házaspár élete fenekstül felfordul, mikor gyilkosság történik a kisvárosban. Erik Frankel az áldozat, az, akihez Erica a ktüntetést elvitte. A nyugalmazott történelmetanár testvérével, Alexszel élt egy házban, történelmi relikviákat gyűjtött, és több ezer könyve volt. Csakhogy a testvér egész nyáron Párizsban tartózkodott, így nem lehet pontosan beazonosítani a gyilkosság időpontját. A nyomozóknak tehát vakvágányon kell elindulniuk. Az egyetlen nyom az, hogy valami szélsőséges szervezet levélben megfenyegette Eriket. Más ellensége a nyugalmazott tanárnak nem volt. 
Erica közben olvassa a második világháború alatt keletkezett naplót. Megdöbenve tapasztalja, hogy szerepelnek benne a Frankel testvérek, méghozzá igencsak központi szerepben. Anyja és a két testvér közeli barátok voltak. 
Közben a gyesen lévő Patrik kínlódik. Olykor benéz a rendőrségre, ilyenkor kislánya, Maja is vele tart, a kicsinek a rendőrség lesz a napközije, úgyhogy megszereti őt az egész ügyosztály, Erica viszont totál kiaakad, mert miféle dolog az, hogy egy egyéves kislány a gyilossági osztályon tölti a napjait ( recenzens megjegyzése:véleményem szerint az anyának igaza van). Ráadásul Patrik gyereksétáltatás közben " véletlenül összefut" volt feleségével, akinek újabb házassága romokban hever. Teljesen ártatlan dologról van szó, csakhogy Kristina, Patrik anyja, meglátja őket, és persze szalad a hírrel Ericához, akit nem vet fel a boldogság attól,hogy férje a volt feleségével találkozik. De igyekszik eltitkolni féltékenységét. 
A nyomozók közben igyekeznek kideríteni az áldozat, Erik Berg utolsó napjait. Kiderül, hogy volt az öregúrnak szeretője, ám júnus 15-n felkeresete őt,kissé ittasan ,ami egyáltalán nem volt jellemző rá, és közölte, hogy többet nem találkozhatnak. Kihallgatják a szélsősges politikai szervezet tagait is, ujjlenyomatokat vesznek tőlük, de egyik sem egyezik a helyszínen találtakkal. 
Közben Erica tovbb olvassa a naplót. Kiderül, hogy Elsy ( Erica anyja) apja egy nap potyautassal találkozott a hajóján. Hans a norvég ellenálás tagja volt, és nagyon félt, hogy a németek észreveszik. A család befogadta Hansot a házába, pár hónap múltán szinte családtaggá vált. Csakhogy Elsy szerelmes lett Hansba...spoiler vége. 

Nagyon jó olvasni Camilla Läcjberg Eltitkolt életek című könyvét. Van benne bűnügyi szál, és ez a legerősebb, de akad benne jócskán humor ( a detektívfőnök és a talált kiskutsa esete pl., vagy a salsatáncos-sztori), akad családi történet. Az eltitkolt életek olvasása során az embernek tényleg az az érzése, hogy komplex történetet olvas. Olyan átfogó, mégis érthető az egész. A világ, ahogy Camilla Lackberg látja. Kitűnő könyv, ajánlom a krimi, a thriller, a történelmi regény és családregény minden rajongójának. 

Fordította Dobosi Beáta. Central Kiadói Csoport, 2022.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása