Boldogkői Zsolt:Hiénák a betegágy körül

 Amióta világ a világ, mindig is működtek sarlatánok. Működtek a gyógyítás területén, jövendőt mondtak mindenféle módszerekkel, befektetési tippeket adtak állítólagos matematikai módszerek segítségével, megjósolták a választások eredményeit, aztán megmagyarázták, miért nem jött be a jóslat, szóval, mindig is voltak sarlatánok. Aztán jött a felvilágosodás, a racionalizmus, soha nem látott fejlődésnek indult a tudomány- bár nem oldott meg minden problémát, ami az " alternatívok" egyik fő érve- és az ember azt gondolta, hogy a tudományos módszer, a racionális megfigyeléseken, és a megfigyelések eredményeit racionálisan értékelő tudósok munkáján alapuló szemlélet egyeduralkodóvá válik az orvoslásban, és tágabb értelemben véve a tudományban.

Nem így lett.Teret nyert az irracionalizmus, a tudomány eredményeinek eltorzítása, áltudományos módszerek ( például szelektált igazságok, rossz módszerrel végzett esetleges és megismételhetetlen kísérletek) " kétségbevonhatatlan bizonyíték"-ként való bemutatása. A média pedig ráharapott a témára ( vagy inkább: témák tucatjaira). Az emberek, a laikusok pedig sokkal inkább elfogadták a mosolygós valódi- és áldoktorok egyszerűen megérthető és mosolygósan pozitív köntösben feltálalt igazságait, mint a valódi tudósok sokszor ellentmondásos,felelőtlen ígérgetésektől mentes megoldásait.

Dr.Boldogkői Zsolt biológus az igazságért küzd. A felelőtlen ígérgetések meghaladásáért, a józan ész uralmáért, a racionális gondolkodás elterjesztéséért. A Hiénák a betegágy körül című könyve számomra felejthetetlen olvasmányélmény. Érvekkel, okos gondolatokkal ízekre szedi az ál-orvoslás technikáit, módszereit-módszertelenségét. Meggyőzően kimutatja, hogy a homeopátiás készítmények többségében semmilyen hatóanyag sincs- köszönhetően a homeopátia egyik téveszméjének, az úgynevezett vízmemóriának. Szóval, ha jobban belegondolunk: miért lenne a víznek memóriája? Ha létezne ez a jelenség, akkor a gulyáslevesnek is lenne memóriája, hiszen ahhoz is használunk vizet. A felmosóvödörben található víz pedig megőrizné mindazon por és piszok "emlékét", amelyet  a szorgalmas takarítónő segítségével összeszedett és folyékonnyá alakított.
A másik ilyen nagy csoportja az ál-orvoslási módszereknek: amikor azt állítják, hogy magában az emberi szervezetben található valami titokzatos, csak beavatottak által érzékelhető belső erő ( ez lehet valamiféle keleti misztikával párosuló erővonal, " kisugárzó" mágneses erő, stb.), melyet felhasználhatunk különböző betegségek gyógyításához.Dr. Boldogkői Zsolt meggyőzően bizonyítja könyvében, hogy semmiféle csakra, erővonal, mágneses mező stb. nem létezik. Megint  a józan észt hívom segítségül:ha léteznének ilyen erővonalak ( tehát a hipotézis antihipotézisét fogalmazom meg) tehát, ha léteznének csakrák,erővonalak, mágneses mezők, akkor az ember táplálkozása, mozgása, mindenfajta érzékelése különböző vonalak valamint a gravitációs erőt is felülmúló erők mentén történne? Vonalakra osztva látnánk a világot, a másik embert? Ha számottevő mágneses mezeje lenne az emberi test bizonyos részeinek, akkor a testre helyezett fém a test különböző pontjain különbözőképpen viselkedne: pl. a hasunkról azonnal leesne, a hátunkról pedig 3-4 másodperc múlva? Vonzanánk a fémből készült dolgokat, a bankkártyát pedig nem tudnánk a zsebünkből kivenni?
Szóval, ha az ember jobban belegondol, racionális ésszel ezek a dolgok meggyőzően cáfolhatók. Csak valamiért ez a racionális ész olykor nem működik. Nem hagyjuk működni. Ezzel pedig magunknak ártunk.

Dr. Boldogkői Zsolt: Hiénák a betegágy körül című könyvét mindenkinek ajánlom olvasásra, témája szinte mindenkit érint,nyelvezete közérthető,módszere tudományos, ütköztet álláspontokat. Munkásságához további sok sikert kívánok!

Akadémiai Kiadó, Budapest, 2016.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása