Paul Guimard:Az élet dolgai

 Paul Guimard(1921-2004) a huszadik századi francia irodalom egyik legtehetségesebb alkotója. Írt mindent:regényt,novellát,filmforgatókönyvet,neves sztárok játszották a főszerepet. Legismertebb regénye-vagy inkább:kisregényeAz élet dolgai. A francia "új regény"stíliselemei köszönnek ránk e regényből: olykor változó narrátor,belső monológok,nemlineáris tőrténetmondás,egyenes és dőlt betűs részek. Nem mindig könnyű megfejteni Guimard szövegét,dehát a modern irodalom már csak ilyen.

A történet az 1970-es években játszódik,Franciaországban.Főhőse,egyben narrátora,egy negyvenes éveit taposó ügyvéd. Már nem néz ki fiatalnak,életkorát az idegenek általában ötven körülre becsülik,férfias arcán bizony nyomot hagytak "az élet dolgai". Szakmáját már nem szereti,csak él belőle,méghozzá egészen jól. Egy délután épp tárgyalásra siet,gépkocsival. Ki akarna kerülni egy húsztonnás teherautót,de rémülten látja,hogy a másik sávban egy sertésszállító tehergépkocsi hirtelen befékez. Ő is fékez,félrerántja a kormányt,de a balesetet már nem tudja elkerülni. Kirepül az autóból,amely egy fának csapódik. Hősünk elveszíti eszméletét,a kórházban rájön,hogy hajas fejbőre valósággal lenyúzódott és valahol az állán kötött ki. Annyira rosszul néz ki,annyira a halál közelében jár,hogy egy római katolikus pap feladja neki az utolsó kenetet. Ennek ellenére hősünk eszméleténél van,hallja,amit körülötte beszélnek,állítólag a bokszban is van olyan K.O.,amikor a bunyós öntudatlannak néz ki,de valójában magánál van és mindent érzékel,ami körülötte zajlik. A sertésszállító teherautó vezetője például semmi részvétet nem mutat,csak az érdekli,hogy a hatóságok el ne marasztalják,mint a balesetért felelős személyt.

Valóság és képzelt világ fokozatosan összemosódik. Nem tudjuk,melyik esemény,párbeszéd zajlott le a valóságban is,s melyek azok,melyek csak a magatehetetlenül kórházi ágyán fekvő főhős vágyai,képzetei. Látunk egy kamaszokból álló társaságot,akiknek éppen nyári szünetük van a suliban,s az egyik fiú,feltehetően az elbeszélő,folyton verekszik egy nagyszájú,eléggé akaratos modorú lánnyal.Látjuk az elbeszélő ifjúkorát,ahogy tizenéves fiúként,a déli ebédszünetben egy Bob nevű haverral mustrálják a kisváros lányait:gimnazistákat,gépírónőket. Látjuk a második világháborút,amikor is Bobtól néhány méterre felrobban egy amerikai gépről ledobott bomba,melyet a-későbbi vizsgálatok szerint-pilóta csak véletlenül oldott ki. Valószínűleg nem akart a bázisra egy darab fel nem használt bombával visszatérni. Ennek az áldozata lett Bob,a jó haver...Látjuk az ügyvéd kibontakozó,majd egyre inkább zátonyra futó  kapcsolatát Helene-nel,volt feleségével. Vajon hogyan oldódik fel realitás és képzelet furcsa egybeolvadása,kínzó játéka?Megtudhatjuk a regény végén.

Paul Guimard arra vállalkozott Az élet dolgai című regényében,hogy megírja generációja:az 1970-es években negyvenes éveit taposó tipikus francia értelmiségiek sorsát,életregényét. A próba sikerült,a regény hősében sokan ráismertek önmagukra(a típusalkotás szándékát jelzi,hogy a főhős valódi neve mindössze egyetlenegyszer fordul elő a szövegben!). Magyar Olvasó számára is kiváló,felemelő irodalmi élményt jelent a könyv:egy férfi sorsa a huszadik századi Európában. Remek olvasmány,mely elgondolkodtat bennünket saját életünk,sorsunk alakulásáról is. Ajánljuk szívből,mindenkinek.

Magvető Könyvkiadó,1978. Fordította Dániel Anna.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása