Kalapos Éva Veronika: F mint

Ne pajzánkodjunk!Nagyon szellemes a cím, egy Fiányos mondattöredék, s manapság a hiány inspirál, mert be kell tölteni valamivel az űrt, például megtudni, hogy kicsoda F (úr? szerv?), és mi a bánatot keres ebben a történetben. Amúgy rokonszenves könyv Kalapos Éva Veronika tollából- meg persze a Kiadóéból- ez az F mint, a nyelvezet az úgynevezett intelligens nyócker, Krasznahorkai jobb napjait idézi, néha egy-egy csúnyácska szó, de azért nem veri ki azt a bizonyos biztosítékot, mely nem álszentség, csak jóízlés, nem veri ki ez azt, az ezt, kocsmák és hirtelen magányok világa ez, végletek iránti vágyaké, meg a végletek kerülése iránti vágyaké, mert mindenki szeretne egyszer normálisan, mondhatni, középosztálybelien élni, az az ügyvédnő például példa lehet a törekvők számára

de hogy ha egyszer az emberlánya orra előtte férfiak verekszenek a korcsma előtt, és valami Zorrós-kapucnis- fekete- láthatatlanság kell hogy kihúzza onnan, és innentől már megint nem a konszolidáció következik, hanem a kalandok, az énkeresés, az identitásvágy, meg a sok magyar és nemzetközi bűn, melyet úgy zúdít a világra valami ismeretlen erő, mely végig ott dolgozik- kalapál a történet hátterében, csak nem látod, mert nincs rá szemed.

eddig a mondat.

A Mondat folytatása pedig az, hogy irodalmunk gazdagodott egy kitűnő regénnyel, ohóhó, már megint egy kitűnő regény, annyi van már, hogy egy élet is kevés hozzá, de majd, ha összeverekszünk azon, hogy most melyiket, hányszor és miként, úgyis jön a kapucnis ember, megfogja a karodat, és kezedbe ad egy könyvet. Ezt, légyszíves. Mondja. És Felmegy.
Ez az ő spéci nagyon szeretetteljes könyvajánlója.

A 2019.évi könyvhétre jelent meg.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása