Cezary Michalski: A nácizmus ezoterikus forrásai

Könyvtárnyi irodaloma van a nácizmusnak, történettudományunk és történeti közgondolkodásunk már sok mindent tud a Hitler-korszak politikatörténetéről, gazdaság- és társadalomtörténetéről. Kevesebbet tudunk azonban arról, milyen szellemi rugók mozgatták a nácizmust. Ezt a hiányt tölti be remekül Cezary Michalski könyve, A nácizmus ezoterikus forrásai.

Michalski szerint a nácizmus ideológiai alapja a 19.század végén kibontakozó pángermán eszmeiség, mely sajátos módon keveredett az árjakultusszal, az okkultizmussal és a hamisan interpretált keleti bölcselettel. Szerző részletesen elemzi Guido von List munkásságát, aki az Armanok Legfelsőbb Rendjének vezetőjeként okkult központokat hozott létre, Wotan germán isten kultuszát akarta ráerőltetni a német népre, a kereszténységet megtagadta, pontosabban:csak taktikai célból használta. Olvashatunk a közel-keleti német törekvésekről, melyek főként az első világháború idején erősödtek föl, amikor is az volt a cél, hogy Vilmos császárt Mohamed utódaként mutassák be az iszlám közvéleménynek. ( Érdekes lett volna arról is írni, hogy célszemélyek hogyan fogadták ezt a "tant"...). Szó esik Lanz von Liebenfels munkásságáról, aki folyóiratában a teozoológiát népszerűsítette. Ezen " eszmerendszernek" az a lényege, hogy nem árja emberek állatokkal keveredtek, alsóbbrendűekké váltak, pl. ők feszítették keresztre Jézust.
Minden efféle okkult eszmének alapja a kereszténység tagadása. Ez már Nietzschén nevelkedett értelmiség,

És persze nem maradhat ki Heinrich Himmler SS-főnök nagy kedvence, a Thule Társaság, amely a tibeti buddhizmus misztikáját keverte ősi germán árja misztériumokkal, s igen intenzív szerepet játszott az SS ideológiai arculatának formálásában. ( Véleményem szerint a dalai láma állítólagos támogató beleegyezése nem létezik).

Megannyi zavaros fejű ember. Eltűnődhetünk azon, hogyan lehetséges, hogy egy alapvetően racionalista német társadalom ekkora teret adott ezeknek a figuráknak, ezeknek az eszméknek. A válasz benne rejlik a kérdésben. Az egységes német állam a felvilágosodás, a racionalizmus és a militarizmus talaján jött létre. Túlszervezett, túlprogramozott társadalom volt. ( Ezt már nem Michalski írja, pusztán reflexió). Ahol ennyire kilendülnek az erők egyik oldalra, ott jön a visszahatás. A kilendülés a másik oldalra. S az egész folyamat vége: Hitler és brutális elnyomó állama.

Ajánlom mindenkinek A nácizmus ezoterikus forrásai című könyvet. Minden történésznek, minden irodalmárnak., minden politológusnak. Azt gondolom, Michalski könyve nélkül a nácizmus már nem érthető.
S persze, vannak magyar vonatkozások is. Az csak a marcipán a tortán.

Európa Könyvkiadó, Budapest, 2005.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása