Dr.Gerhard Bergmann:Jézus Krisztus vagy Buddha, Mohamed, hinduizmus. Mit jelent ez: én hiszek

Dr.Gerhard Bergmann két tanulmányát tartalmazza ez a kötet, mely az Evangéliumi Kiadó gondozásában jelent meg. A Jézus Krisztus vagy Buddha, Mohamed, hinduizmus című írás a nemkeresztény vallásokat állítja szembe a keresztény Isten, Jézus és a Szentlélek igazságával. Bergmann pontokba szedve, nagyon precízen, bibliai idézetekkel alátámasztva mutatja be a buddhizmus, az iszlám és a hinduizmus fogyatékosságait. Például: ezekben a keleti vallásokban nincs megváltás, nincs felebaráti szeretet, túl sok az erőszak, a hinduizmusban pedig egyszerűen túl sok az isten. Kapaszkodjanak: Bergmann szerint a hindu vallásban

                                                                 330 millió

isten létezik, saját kultusszal, saját papsággal. Ráadásul a hindu kasztrendszer olyan igazságtalan társadalmat valósít meg Indiában, ahol az egyén pusztán társadalmi beágyazottságában értelmezhető, az életnek, mint olyannak, semmiféle értéke sincs.
De a legnagyobb különbség az evangéliumi kereszténység és a keleti vallások között az- Bergmann szerint- hogy míg utóbbiak csak keresik az igazságot ( Buddha például még élete alkonyán is ezt tette), addig Jézus hirdette az igazságot, mert Ő ismerte azt, hiszen Isten Fia volt.
A tanulmány minden keresztény számára érthető nyelven fogalmaz, nem teológusoknak készült, hanem az átlagnál valamivel magasabb műveltségű hívőknek, akik gyakran beleütköznek a keleti vallások problémájába, különösen evangelizáció során. Hasznos segítség, értelmes, kulturált hangvételű, nem kirekesztő, de nem is liberális vagy ökumenikus.

A másik tanulmánnyal kapcsolatban ( Mit jelent ez: ÉN HISZEK), már nem vagyok ennyire derűlátó. Minden igaz, amit Bergmann leírt: a hit nem érzelmi kérdés, a hit Istennel való találkozás, a hit döntés. Nekem az az problémám, hogy Dr. Bergmann mintha túl nagy témát tárgyalna, mindössze 20 A/6 oldalon. A hit jóval bonyolultabb annál, minthogy ilyen kis terjedelemben össze lehetne foglalni. Örvendetes viszont, hogy Szerző foglalkozik hit és természettudomány viszonyával, egyértelműen állást foglalva amellett, hogy a világot és benne mindent, Isten teremtett, s példaként idéz olyan természettudósokat, akik ezt felismerték, és megvallották Krisztusban való hitüket. Ennek ellenére azt mondom: ennyire komplex teológiai téma tárgyalása ennél jóval nagyobb terjedelmet igényel, még akkor is, ha Szerző csak bevezetőnek szánja könyvét.

Nagyon hitből fakadó, Szellem által fogant (bár Bergmann a Szentlélek kifejezést használja a Szent Szellem helyett) írások, minden kereszténynek el kellene olvasnia. Érdemes lenne egy második, magyar nyelvű kiadáson gondolkodni.

És még egy észrevétel: a könyv címlapja, bár nagyon korszerű, helyesírási hibákat tartalmaz. Az első tanulmány címéből kimaradtak a vesszők ( felsorolás, magyar nyelv, stb.), a második tanulmány címének végére pedig egy kérdőjel kellene, hiszen kérdés: Mit jelent ez? Ez csak csepp a tengerben, de a tengert cseppek alkotják. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása