Benkő László:Dzsingisz szürke szolgálója

Benkő László könyve a Tatárjárás-trilógia első kötete, kiváló magyar történelmi regény. Most, rendhagyó módon, néhány pontban leírom, miért is tetszett nekem annyira ez a könyv.
1. A Dzsingisz szürke szolgálója minden korosztálynak ajánlható, igazi 9-99-es könyv. Nyelvezete mindenki számára érthető, a cselekmény izgalmas, fordulatos- mindez pedig a jó történelmi regény alapja.
2.Remek ötlet volt Benkő Lászlótól, hogy a történet főhősévé egy kémet választott. Egy kém, főleg, ha mongol szolgálatban áll, bejárja az egész világot a távol-keleti Karakorumtól egészen Budáig. Hitelt ad az egész elbeszélésnek. Egy kissé mi, magunk is mongol kémekké válunk.
3. Mi, magyarok, az utóbbi években kisé elfeledkezkeztünk keleti gyökereinkről. A Dzsingisz szürke szolgálója című könyv megismertet bennünket a mongolok, az ujgurok, a kipcsakok, a kínaiak ( akiket a korabeli mongolok katájoknak hívtak), az arabok és még sok más nép szokásrendjével. Harcmodor, a kereskdelem menete, gyermeknevelés, a világról alkotott kép- ahogy a történettudósok mondanák, politika, gazdaság- társadalom és kultúrtöténet pihenést nem tűrő váltakozásban pörög e könyv lapjain.
4. Minden jó történelmi regénynek része a " magánéleti vonal", azaz a szerelem. Nyugati és amerikai regényírók sokszor igencsak giccsesen oldják ezt meg. Benkő László nem. Itt a szerelem, a házasság serves részévé válik a történetnek, nem érezzük úgy, hogy " na, ezt is odacsapta a romantika kedvéért". Ez igazi, hús-vér realista történelmi regény.
Sokat tanulhatunk és nevelődhatün belőle. Ajánlom, éppen ezért mindenkinek, de különösen a középiskolás korosztálynak.

Lazi Könyvkiadó, Szeged, 2015.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása