Somlyó György:"Modernnek kell lenni mindenestül"

Somlyó György könyv alakban is megjelent tanulmánya voltaképpen egy készülő,a 20.századi magyar és európai modern költészetet összefoglaló monográfia bevezetője lett volna,ám a Magvető Könyvkiadó annyira jónak találta,hogy önálló kötetben is megjelentette.
Mit is jelent modernnek lenni?Somlyó György szerint mindenekelőtt vállalni kell az előzménynélküliséget. A 20.század elejének szemtelenül fiatal modernjei büszkék voltak arr,hogy hagyománynélküliek. Aztán persze kiderül Somlyó tanulmányából,hogy nem annyira hagyománynélküliségről,inkább a múlt újfajta szelektálásáról van szó.
 
Mint ahogy a történelem és a kulrurális közízlés is szelektált közüttük. Az avantgarde lázadó izmusai eltűntek,a modernség,mint ideológia,mint életérzés megmaradt. Mindenki hitte,hogy modernnek kell lenni.Mindenestül.
Mint az a záró fejezetből kiderül,ez az életérzés erősen ateista. Az új költészet hívei végigélték a 20.század minden borzalmát,s arra a követkehtetésre jutottak,hogy Isten magára hagyta a gonosszá vált emberiséget.
Tudjuk,hogy ez nincs így,Isten itt van velünk,ám mégis megérthetjük ezeket a művészeket. Túl sokat látták dolgozni a gonosz erőket,az istenkeresést pedig,kevés kivétellel,feladták. Rosszabb esetben,afféle modern humanistaként,az embert állították Isten helyébe.
S hogy kik is voltak ők?Hát,például Rimbaud.Apollinaire.Majakovszkij.Aragon.Kassák Lajos. Füst Milán. Csupa zseni,akikhez hasonlók a mai,21.századi irodalomban csak kevesek akadnak. Úgyhogy Somlyó könyvét lehet akár nosztalgikusan is olvasni. Volt egyszer egy huszadik század.
Ajánljuk a jövendőnek.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása