Agatha Christie:Temetni veszélyes

 A Temetni veszélyes igazi,klasszikus Agatha Christie-történet,bonyolult indítékkal,apró jelekkel,melyeket helyesen értelmezve rájöhetünk a tettes személyére,valamint elsőrangúan megformált Poirot-val,aki ezúttal is igen nehéz rejtélyt old meg kis szürke agysejtjeinek segítségével. 

A történet úgy indul,hogy eltemetik Richard Abernethie-t,a köztiszteletben álló üzletembert. A szertartás után a család összegyűlik egy kis búcsúztatásra. Itt mondja el Cora néni,a család művész-feketebáránya azt a mondatot,ami minden bajnak okozója lesz.

"-Hiszen meggyilkolták,nem?"

A családtagok azt gondolják,Cora néninek már megint,vagy még mindig nincs ki a négy kereke. A szintén jelenlevő Hercule Poirot fülébe azonban bogarat tesz ez a mondat. Úgy néz ki,igaza volt:Cora nénit másnap agyonverik egy baltával. Nem sokkal ezután pedig házvezetőnőjének,Miss Gilchristnek küldenek arzénes tortát. Talán azért,hogy ne mondhassa el,hogy előző nap egy apáca járt a házban? Vagy a kétes hírű műkereskedő keze van a dologban?

Akik még nem olvasták el ezt az Agatha Christie-könyvet,azt javaslom,tegyék fel az alábbi kérdést:vajon Richard Abernethie örökségének megszerzése a cél,vagy valami más indítóok áll a gyilkosságok mögött?

Agatha Christie hosszú munkássága alatt számtalan remek karaktert,mellékalakot alkotott. A Temetni veszélyes Timothy bácsija közülük az egyik legfelejthetetlenebb. Az öreg hipochonder,kitartott,politikailag ókonzervatív,életfelfogását tekintve pedig arisztokrata. És olyan szegény,mint egy korabeli segédmunkás. De vajon gyilkos is?

Csak nem...

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Cormac McCarthy:Az utas/Stella Maris

Krasznahorkai László:Megy a világ

Guy de la Bédoyére:Praetorianusok.A római császári testőrség felemelkedése és bukása